važni noviteti

Stižu novosti na iPhone i iPad: Ovo su prve informacije o nadolazećem operativnom sustavu iz Applea

26.04.2021 u 12:20

Bionic
Reading

Prva izvješća o nadolazećem operativnom sustavu iz Applea najavljuju velike preinake ekrana Home, zaključanog ekrana i glavnog zaslona sve boljeg iPadOS-a

Prema izvješću Bloomberga, Appleov novi operativni sustav donijet će vrlo važne novitete na iPhone i iPad, uključujući 'radikalni redizajn iPadovog glavnog zaslona', prenosi Verge.

Najnovija verzija iOS-a i iPadOS-a pod imenom iOS 15 i iPadOS 15 bit će razotkrivena tijekom nadolazećeg WWDC-a planiranog za 7. lipnja, kažu izvori. Prošlogodišnji iOS 14 bio je najavljen 22. lipnja, a postao je dostupan 16. rujna, odnosno paralelno s dolaskom iPhonea 12.

Novi iOS 15 mogao bi donijeti sljedeće:

  • Novi filtri za notifikacije koji se mijenjaju zavisno o statusu korisnika. Od novog izbornika kojem se pristupa putem kontrolnog centra i zaključanog ekrana korisnici će dobiti veću kontrolu nad prikazom notifikacija (proizvode li zvuk ili ne, na primjer) zavisno o tome vozite li, spavate, radite ili ste uključili način rada 'Ne smetaj'.
  • Home ekran iPada dobit će veliku nadogradnju koja će, navodno, sadržati mogućnost dodavanja widgeta. Bloomberg nije dao više detalja, no kažu da će iPad dobiti najveću nadogradnju glavnog zaslona od 2010.
Ljubičasti iPhone 12 i iPhone 12 mini Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple
  • Brz pristup privatnim informacijama: Najnoviji meni će navodno omogućiti korisnicima da vide koje aplikacije sakupljaju njihove informacije. Navodno će ovo povlačiti informacije iz istog izvora kao Appleove 'oznake privatnosti' su u App Store došle tijekom prosinca.
  • Nadograđeni izgled zaključanog zaslona, uključujući pristup izborniku za privatnost.
  • Društvene nadogradnje za iMessage: Neke od njih pomoći će iMessageu da se usprotivi WhatsAppu uz 'konačni cilj formiranja neke vrste društvene mreže'. Bloomberg tvrdi da je ova značajka u jako ranom stadiju razvoja te da bi premijeru mogla dobiti kasnije ove godine.
  • Manja poboljšanja za macOS, watchOS i tvOS.