NADOGRADNJA RAČUNALA

Osvježite staro računalo novim komponentama

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 21.09.2009 09:34
  • Objavljeno 21.09.2009 u 11:39
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U ova teška vremena snagu treba prije tražiti u nadogradnji, a ne u kupovini novog računala. Pogledajmo koje elemente računala se najviše isplati nadograditi

Nadogradnja računala nije jednostavan zadatak. Treba biti dobro informiran o računalu koje će se nadograđivati, jer industrija relativno često mijenja standarde u svojem napretku pa neka starija računala jednostavno neće moći primiti dijelove koji su trenutno dostupni na tržištu. Savjete o nadogradnji ćemo početi od najjednostavnijih nadogradnji i onih koje se najčešće događaju.

Tvrdi disk

Prostora za pohranu podataka većini korisnika nije nikad dovoljno i vjerojatno je da će za svoje računalo trebati dokupiti dodatni tvrdi disk. Već nekoliko godina standard za povezivanje diskova na računalo je SATA (Serial ATA). Valja provjeriti koje konektore ima matična ploča računala koje će se nadograđivati.

Western Digital

Western Digital

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Klasični rotacioni diskovi danas se nude s vrlo velikim kapacitetom po povoljnim cijenama. Neki proizvođači poput Western Digitala imaju spore diskove s malom potrošnjom energije, koji služe za pohranu podataka i nisu praktični za rad. Dakle, ako se disk kupuje isključivo za smještanje podataka kao što su fotografije i video materijali (koji neće biti obrađivani na tom disku), takvi spori diskovi su idealni. Malo koštaju i nude ogroman kapacitet.

Za sve ostalo valja razmisliti o brzim 7200 o/min diskovima. Kapacitet bi svaki korisnik trebao izabrati sam prema dubini svog džepa i svojim potrebama.

Zadnja i prilično zanimljiva opcija je kupovina SSD-a. Ti uređaji za pohrani nemaju pokretnih dijelova i slični su flash memoriji; brzina čitanja i zapisivanja podataka uglavnom im je puno veća od standardnih tvrdih diskova, ali im je i cijena znatno viša. No, ako imate snažno računalo relativno novijeg datuma koje želite dodatno ubrzati, nije loša ideja kupiti SSD kapaciteta 64 ili 128 gigabajta i na njega instalirati operativni sustav, što će znatno ubrzati rad računala.

Memorija

Jedan od najboljih načina za ubrzavanje rada računala je nadogradnja količine radne memorije. Nažalost, standardi za tu komponentu se izmjenjuju brže nego za tvrde diskove. Trenutno je aktualan standard DDR3, ali je sveprisutan i cijenom vrlo povoljan DDR2. Ako vaše računalo koristi jedan od tih standarda, treba samo pogledati na matičnoj ploči koliko utora je popunjeno i zatim u priručniku matične ploče po kojem ključu se mogu dodavati čipovi.

Corsair

Corsair

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Provjeru zauzetih utora i vrstu memorije u matičnoj ploči je moguće napraviti izvrsnim besplatnim programom CPU-Z. Može ga se pronaći na stranici www.cpuid.com

Prilikom kupovine memorije savjetujemo vam da se vodite po principu 'što manje modula, to bolje.' Iako je teško odrediti neko pravilo, prije ćete naići na probleme korištenjem tri ili četiri memorijska modula nego samo jednog ili dva. Također, da bi osigurali stabilan rad pokušajte upariti module istog kapaciteta i performansi. U praksi to znači da se često više isplati umjesto, primjerice, starog memorijskog modula od 512 MB kupiti dva nova od jednog gigabajta (a stari posve izbaciti), nego nadokupiti još tri modula kapaciteta 512 MB.

Grafička kartica

Promjenom grafičke kartice najviše će profitirati oni koji se vole igrati na svojim računalima. Nažalost, i na ovom polju se u zadnjih nekoliko godina promijenio standard, no prošlo je već toliko vremena da se računala sa starijim AGP utorom za grafičke kartice gotovo i ne isplati nadograđivati. Shodno tome na tržištu je već teško pronaći AGP grafičke kartice.

Asus

Asus

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

PCI Express kartica se može nadograditi na dva načina. Prvi je jednostavno kupiti noviju, bržu i bolju grafičku karticu te zamijeniti njome staru, a drugi je, ako to matična ploča dopušta, dodati identičnu karticu postojećoj i spojiti ih međusobno. Nvidia takav način rada grafičkih kartica naziva SLI, a AMD na svojim proizvodima to naziva Crossfire. Nedostaci ovakve nadogradnje su nužnost kupovine kompatibilne grafičke kartice, nužnost posjedovanja kompatibilne matične ploče i posjedovanje dovoljno jakog napajanja da izdrži potrošnju dvije grafičke kartice. Prednost je iskorištavanje starog hardvera te niža cijena nadogradnje.

Kao i zadnjih nekoliko godina tržištem vladaju dva proizvođača, AMD/ATI i Nvidia. Ako tražite grafičku karticu srednjeg razreda, AMD tu ima nešto bolju ponudu, dok je u domeni najjačih kartica na tržištu Nvidia u prednosti.

Procesor

Nadogradnja procesora je danas najmanje vjerojatna jer se socketi prilično brzo mijenjaju. Uglavnom je snaga centralnog procesora više nego dovoljna za neko duže razdoblje. Zamjena procesora je isplativa jedino u slučaju kada je prvotno kupljen neki procesor niže klase koji se vrlo brzo pokazao nedostatnim, npr. Celeron ili Athlon naspram procesora Core ili Phenom. U tom slučaju će zamjena biti moguća i isplativa. Naravno, prije kupnje valja konzultirati priručnik matične ploče ili web stranicu proizvođača (što je još bolje) za kompatibilnost matične ploče s novijim procesorima.

Matična ploča

Asus

Asus

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izmjena matične ploče je vrlo rijetka nadogradnja. Uglavnom, kada se kreće na takav pothvat, to je u sklopu velikih nadogradnji zajedno s procesorom i memorijom, što čini većinu vrijednosti računala. Zadržati se može eventualno grafička kartica, ako nije prestara, i diskovi te kućište i periferija. Preporučujemo da se u takvim slučajevima nadogradi i tvrdi disk, jer nove generacije diskova pružaju bitno bolje performanse od onih starih nekoliko godina, a i pouzdanost im je veća – s podacima ne valja riskirati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi