TEHNOLOŠKE INOVACIJE

Osobna se opet mijenja, a - vjerovali ili ne - ukidaju se papirne uplatnice i biljezi!

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 08.11.2018 14:14
  • Objavljeno 08.11.2018 u 10:47
Izdavanje osobnih iskaznica u Policijskoj upravi Zagrebačkoj

Izdavanje osobnih iskaznica u Policijskoj upravi Zagrebačkoj

Izvor: Večernji list / Autor: Boris Ščitar

Država do kraja iduće godine planira uvesti tehnološka rješenja kojima će ubrzati i olakšati velik broj administrativnih procesa, a usput građanima pružiti puno bržu i učinkovitiju uslugu

Ministarstvo uprave je u sklopu Digital Transformation Conferencea u Zagrebu najavilo niz zanimljivih tehnoloških inovacija koje će biti uvedene u državnu administraciju. Naime, dolazi mobilna aplikacija e-Građani, opunomoćenje će biti izvršivo elektroničkim putem, moći ćemo plaćati preko POS-a u tijelima državne uprave, a dobit ćemo i beskontaktnu osobnu iskaznicu. U planu je i pokretanje centra za dijeljenih usluga tojest mreže poslovnica koje podržavaju 'državni oblak'.

Sve ove promjene trebale bi biti sprovedene do kraja iduće godine, s time da će dio njih biti uveden prije kraja 2018., izvještava Poslovni dnevnik.

Bernard Gršić, državni tajnik za razvoj digitalnog društva rekao je da će Hrvatska nakon dovršenja svih projekata digitalizacije biti drukčije mjesto nego što je danas. Na ovo se nadovezala pomoćnica ministra uprave Zrinka Bulić, voditeljica uprave za e-Hrvatsku najavivši beskontaktne iskaznice koje će se početi izdavati već iduće godine.

'Imat ćete mobilni sustav e-Građani, prisloniti na mobitel svoju beskontaktnu osobnu iskaznicu i odmah dobiti pristup u servis' komentirala je Bulić.

Zbogom biljezima?

Do kraja ove godine uvest će se mogućnost plaćanja davanja kod osobne iskaznice ili vozačke dozvole putem POS uređaja u tijelima državne uprave, a od 2019. sve će ići putem posebne platforme e-Pristojbe. Ovo znači da država na praktični način planira ukinuti papirnate uplatnice i biljege.

U planu je i eksternalizacija sustava NIAS koja će biti sprovedena iduće godine. Plan je omogućiti građanima da se na usluge tvrtki mogu prijaviti osobnom iskaznicom, odnosno putem državnog logina (nešto slično prijavi na Googleu i Facebooku). Bulić tvrdi da se na uvođenju navedenih funkcija radi s HGK-om i HUP-om te da je 'interes je jako velik'.

A što ako niste preveliki ljubitelj računala i novih tehnologija? Država za vas priprema 123 milijuna kuna vrijedan projekt digitalizacije poslovnica gdje ćete na fizičkim lokacijam moći pristupiti digitalnim uslugama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!