orqa

Osječki gospodari dronova iz Orqe rastu, a planiraju investirati i u edukaciju mladih

21.02.2023 u 13:18

Bionic
Reading

Stručnjaci poznati po izradi dronova i sustava za njihovu kontrolu pohvalili su se rapidnim razvojem i rastom te najavili diverzifikaciju u polje sigurnosti

Stručnjaci iz hrvatske kompanije specijalizirane za dronove prikazali su Osijek uz pomoć naočala za virtualnu stvarnost. Orqa je koristeći specijalni dron napravila videosnimku grada na Dravi te još jednom dokazala da je regionalni lider u razvoju naočala za upravljanje dronovima.

'Kad ih stavite, imate dojam da ste u kokpitu drona. Njihove tehnologije koristi i američka vojska. A što sve mogu, pokazali su nam na primjeru tenka. Operateri vide sve oko sebe kao da oko njih nema ničega.' piše Zimo.

Operateri koji koriste ove naočale okolinu vide kao da sjede na običnoj stolici a ne unutar vozila, rekao je suosnivač firme Ivan Jelušić.

Orqa je prije tri godine imala 30, a danas broji 60 zaposlenih. Kompanija aktivno radi na dronu, no ušli su i segment javne sigurnosti, piše izvor. Razvili su specijalnu 'body' kameru koju policajci mogu nositi na prsima, a od standardnih se razlikuje po tome što ga je, kažu iz Orqe, 'nemoguće kompromitirati'. Na uređaju ne postoji ni jedan priključak kojim bi se USB-kabelom spojio na računalo, kaže Jelušić. Proizvod još nije došao na tržište, ali iz Orqe kažu da je interes prisutan.

'Ovo je rezultat hrvatske pameti i inženjera. Apsolutno sve! Od prve do zadnje linije koda', nastavlja Jelušić.

  • +6
Orqa Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Investiranje u budućnost

Orqa je u suradnji s profesorima izradila kurikulum za škole pomoću kojeg žele potaknuti nastanak mladih pilota i inženjera, a djeca bi tijekom programa radila s njihovom tehnologijom. Učili bi sami sastavljati dronove te naučiti način na koji taj dron leti, a nakon toga mogu se natjecati i letjeti dronove za zabavu, kaže voditelj proizvoda Dragan Kovačević.

To je znanje već se sad cijeni, s obzirom na to za što se dronovi sve koriste, zaključuju iz Orqe.