roskozmos

Rusi pronašli način kako vratiti zaglavljene astronaute iz Zemljine orbite, stižu u rujnu

21.02.2023 u 11:32

Bionic
Reading

Ruska svemirska agencija Roskozmos priopćila je u utorak da će se tri astronauta, koji su ostali blokirani na Međunarodnoj svemirskoj stranici (ISS) zbog curenja tlaka u kapsuli prošle godine, moći vratiti na zamjenskoj kapsuli Sojuz MS-23 u rujnu

"Izvorno, Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin i Francisco Rubio trebali su letjeti na Sojuzu MS-22 28. ožujka 2023. Sad je planirano da se dogodi na Sojuzu MS-23 u rujnu 2023.", objavio je Roskozmos, prema ruskoj novinskoj agenciji TASS-a.

I NASA i Roskozmos vjeruju da je curenje uzrokovao mikrometeoroid - mali komadić svemirskog kamena - koji je velikom brzinom udario u kapsulu.

Neispravni svemirski brod Sojuz MS-22 bit će poslan natrag na Zemlju s Međunarodne svemirske postaje (ISS) krajem ožujka, rekao je Vladimir Solovjov, direktor leta ruskog segmenta postaje.

Nije naveo točan datum, navela je novinska agencija Interfax.

  • +17
53 godine od slijetanja misije Apolo 12 na Mjesec Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Ruska svemirska agencija Roskozmos planira lansirati bespilotnu kapsulu s 200 do 250 kilograma tereta s ISS-a i prizemljiti je uz pomoć padobrana na prostrano kazahstansko stepsko travnjačko područje.

Ruski inženjeri su se zadnjih tjedana morali suočiti s curenjem na dva različita svemirska broda na ISS-u.

Osim na kapsuli Sojuz MS-22, koja je bila dizajnirana za letove s posadom, problema je bilo i sa svemirskom letjelicom Progress MS-21. Ta je neispravna teretna svemirska letjelica srušena kontrolirano u nedjelju, kada je većinom izgorjela pri ulasku u atmosferu, a njezini ostaci pali su u Tihi ocean.