BRAVO, BRAVO

Osječani rasturaju na Kickstarteru s projektom pametnih naočala za dronove

17.06.2019 u 10:15

Bionic
Reading

U manje od dva dana uspjeli su prikupiti višestruko veći iznos od traženog

FPV.One, pametne naočale za navođenje bespilotnih letjelica osječke tvrtke Orqa, naišle su na odličan odaziv na platformi za zajedničko financiranje Kickstarter. U kampanji u kojoj idu na sve ili ništa tražili su 33.664 američkih dolara.

Ne samo što su u manje od dva dana uspjeli prikupiti taj iznos, već su ga i višestruko nadmašili - 443 financijera uplatilo je dosad više od 260 tisuća američkih dolara. To je izvrstan rezultat, čak i ako se uzme u obzir kako je prvotno traženi iznos razmjerno skroman.

  • +18
Orqa Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Kao što smo već pisali, osnivači Orqe Ivan Jelušić, Srđan Kovačević i Vlatko Matijević osmislili su nesvakidašnje pametne naočale za upravljanje dronovima. Prošle godine pobijedili su s tim projektom na natjecanju Idea Knockout, što im je omogućilo predstavljanje na sajmu Consumer Electronics Show u Las Vegasu. Tvrtka je od osnivanja narasla sa tri na 16 zaposlenih.

Orqa FPV.One - W/ Prototype Showcase Izvor: Društvene mreže / Autor: Orqa FPV

Ako vam njihova imena zvuče poznato, moguće je kako ste o njima prvi put čuli još dok su se bavili projektom pametne utičnice U:Plug, kojeg su u međuvremenu prodali.

Poželite li ih podržati, još stignete jer je kraja kampanje ostalo 28 dana. Neki od atraktivnijih paketa nagrada već su razgrabljeni, ali stignete se priključiti u jeftinijim i skupljim kategorijama.