VAN GRANICA

Olympus predstavio nove kompaktne fotoaparate

31.03.2014 u 15:23

  • +3

Noviteti iz Olympusa

Izvor: Promo fotografije / Autor: Olympus

Bionic
Reading

Olympus je ovih dana predstavio dva noviteta u svijetu kompaktnih fotoaparata. Prvi od njih je Olympus Stylus TOUGH TG-3, za kojeg kompanija navodi da je van granica onoga što mogu ponuditi obični fotoaparati i pametni telefoni. Drugi model je Stylus SH-1, model posebnog stila i ekskluzivnih tehnologija

Spektakularne makro fotografije i zapanjujući široki kutovi u uvjetima slabog osvjetljenja ili na dugim putovanjima kada nemate priliku osloboditi prostor na internoj memoriji ... kad obični kompaktni fotoaparati i pametni telefoni dosegnu svoje granice, Olympusov Stylus TOUGH TG-3 dolazi na svoje.


Novi top model Olympusove super otporne TOUGH serije je idealan za sve zaljubljenike u sportove na otvorenom i avanture koji žele kvalitetne fotografije. Njegov iznimno svjetlosno jak objektiv omogućava snimanje vrhunskih fotografija čak i pri lošem osvjetljenju. Širokokutni objektiv 25-100mm s otvorom objektiva 1:2.0-4.9 daje izvrsne fotografije u kombinaciji s TruePic VII procesorom za obradu slike kakav je i u OM-D E-M1, Olympusovom modelu s izmjenjivim objektivima. Tu je i prvi Super Makro sustav na svijetu s četiri načina rada koji ljubiteljima prirode pruža mogućnost snimanja zapanjujućih krupnih kadrova s najsitnijim detaljima koje ćete željeti podijeliti s prijateljima. Prijenos fotografija na pametne uređaje putem ugrađenog WiFi-a je izuzetno brz i jednostavan. Za najzahtjevnije korisnike TOUGH TG-3 nudi mogućnost korištenja specijaliziranih predleća i makro dodataka. Kako bi se mogao nositi s najsurovijim uvjetima dolazi u gotovo neuništivom, robusnom kućištu koje je zaštitni znak TOUGH serije fotoaparata. TOUGH TG-3 će biti dostupan u crnoj ili crvenoj boji od lipnja 2014.

Još otporniji

Legendarni japanski planinar Yuichiro Miura je prethodnika TG-3 ponio na vrh Mount Everesta 2013. godine. Dovoljan je samo jedan pogled na robusno kućište ovog novog modela kako biste se uvjerili u renomiranu kvalitetu izrade TOUGH linije. Otporan je na udarce pri padovima s visine od 2,1 metra, na terete do težine od 100kg, na smrzavanje do -10°C te je otporan na prašinu i vodootporan do dubine od 15m bez posebnog podvodnog kućišta.

Još bliže

Robusno kućište modela TOUGH TG-3 štiti vrhunske tehnologije koje su u njega ugrađene. Tu je, na primjer, prvi makro način s četiri različite postavke. Napredni Super Makro sastoji se od Mikroskopskog načina rada, Mikroskopskog kontrolnog načina rada, Slaganja fokusa i Bracketinga fokusa. Mikroskopski način rada omogućava snimanje predmeta s povećanjem većim od 40x s udaljenosti od samo 1cm. Znači, ako je predmet u stvarnosti velik samo 1 mm, na LCD zaslonu se može prikazati u veličini od 44.4mm. Slaganje fokusa neutralizira neželjeni bokeh uzrokovan plitkom dubinskom oštrinom. Taj način rada automatski snima više fotografija subjekta s različitim dijelovima u fokusu, a zatim ih spaja kako bi se dobila fotografija savršene oštrine. Rezultat svih ovih funkcija je maksimalna kreativnost bez računala, a upravo to vam je potrebno kada ste kilometrima daleko od kuće.


Prekrasni Olympus SH-1 vraća faktor divljenja u dizajn kompaktnih fotoaparata, a njegove revolucionarne tehnologije stavljaju naglasak na kvalitetu fotografija i HD video zapisa velike brzine. To je jedini digitalni kompaktni fotoaparat na svijetu s optičkom stabilizacijom slike u 5-osi koja se koristi za snimanje fotografija i 1080p HD video zapisa. Kada ste u pokretu i imate samo djelić sekunde za hvatanje trenutka ili snimanje videa s 24x zoomom, stabilizacija slike ovog kalibra može biti presudan faktor i omogućiti vam snimanje prilike koja će se možda pojaviti samo jednom u životu. SH-1 će biti dostupan u srebrnoj, crnoj i bijeloj boji od sredine travnja 2014.

Elegantan izgled

Kad dizajneri osmišljavaju novi fotoaparat, obično stavljaju prioritet na dobar izgled ili vrhunske tehnologije. Dizajnerima modela SH-1 prioritet je očito bilo oboje. SH-1 je pravi užitak za osobe koje imaju 'dobro oko' i osjećaj za lijepo. Klasične konture i mješavina umjetne kože i metala rezultiraju kombinacijom elegantnog izgleda i kvalitete. Položaj kontrolnog kotačića i tipki obećava brzo i jednostavno rukovanje, dok široka ponuda odgovarajućih kožnih dodataka osigurava sigurno i elegantno prenošenje. Primjerice, kožna futrola pokriva dovoljno kućišta da ga zaštiti, ali istovremeno ne kvari njegov dobar izgled.

Oštri rubovi

Konvencionalni sustavi kompenziraju samo horizontalni i vertikalni nagib, a uz to imaju i određena ograničenja. Olympusov sustav poništava zamućenje prouzrokovano potresanjem u svih pet smjerova. Na primjer, poništava efekt zamućenja koji se često javlja kod laganih fotoaparata, a uzrokovan je rotiranjem oko osi objektiva kada se ne koristi stativ, kao i horizontalno potresanje koje često utječe na kvalitetu makro fotografija. Zamućenje je još veći problem kod video zapisa jer je puno teže ponoviti cijeli kadar. S druge strane, stabilizacija slike u 5-osi modela SH-1 funkcionira tako dobro da možete snimati dugačke Full HD video zapise s do 240fps čak i ako se vozite na skuteru.