VELIKO SPREMANJE

Odzvonilo relativizaciji fašističkih zločina: Hrvatska Wikipedija spremna je za potpuno novi početak

24.06.2021 u 11:10

Bionic
Reading

Nakon četiri mjeseca rada procjenitelj dezinformacija podnio je izvješće u kojem je na 60 stranica pobrojao probleme domaćeg dijela svjetske enciklopedije online

Era u kojoj su domaćim ogrankom najveće svjetske besplatne online enciklopedije dominirali revizionistički raspoloženi administratori i službeno je, čini se, završena. Procjenjitelj dezinformacija, kojeg je zaklada Wikimedia zaposlila u siječnju ove godine, podnio je izvješće od 60 stranica u kojem je pobrojao sve probleme. Administratori koji su enciklopediju dosad uređivali su protjerani, piše RTL.

Natječaj za to radno mjesto bio je raspisan početkom 2021. Tražila se osoba koja će istražiti brojne pritužbe koje već godinama pristižu zbog problematičnog rada i postupaka dijela administratora hrvatskog ogranka Wikipedije. Najčešće ih se optuživalo za revizionizam i relativizaciju zločina počinjenih tijekom Drugog svjetskog rata.

Nije bila riječ o stalnom već o privremenom zaposlenju. Tijekom četiri mjeseca (od veljače do lipnja) ta je osoba bila dijelom pravnog tima Wikipedijine zaklade, preciznije odjela koji se bavi povjerenjem i sigurnošću u području dezinformacija.

Kako bi pripremila izvješće, trebala je proći kroz nemali broj korisničkih prijava, provjeriti odgovaraju li sadržaji objavljeni na hrvatskoj Wikipediji činjenicama i dati preporuke kako spriječiti daljnje širenje dezinformacija na tom web odredištu. Morala je posjedovati sposobnost kritičkog mišljenja i prosuđivanja, imati iskustva s temama o kojima često kolaju dezinformacije, mogućnost sagledavanja šire slike, empatiju te znati hrvatski i srodne jezike.

Kako će promjena biti postalo je jasno tijekom ožujka, kad su oduzete administratorske ovlasti nizu urednika hrvatske Wikipedije, među kojima su najpoznatiji bili Kubura, SpeedyGonsales, Roberta F., Zeljko... Zasad još nije poznato kako u Wikipediji namjeravaju spriječiti ponavljanje situacije u kojoj nekolicina ljudi praktično kao taoca drži velik i važan dio njenog sadržaja na hrvatskom jeziku, ali su pokazali kako mogu razmjerno brzo razriješiti problem kad se na to odluče.