USPJEŠAN IPO

Odličan debi na burzi za Fitbit

19.06.2015 u 12:06

Bionic
Reading

Fitbitova imala je sjajan start - cijena je na Njujorškoj burzi u jednom trenutku dosegla i 50 posto veću vrijednost od prvotno ponuđene, što je značajno iznad prosjeka za američke IPO-e ove godine

Iako su bili razmišljali o cijeni od 14 do 16 dolara za dionicu, na kraju su se odlučili za okruglih 20 dolara. Tržište je to podiglo do razine 30, a pad koji je uslijedio nije bio velik.

Plan je bio tražiti sto milijuna dolara, što su kasnije povećali na 358 milijuna, da bi na kraju prodajom za 36,6 milijuna dionica prikupili daleko više: oko 732 milijuna. Procjenjuje se kako tvrtka sada vrijedi oko 4,1 milijardu dolara.

Bio je to treći po veličini američki IPO ove godine. Vodile su ga banke Morgan Stanley, Deutsche Bank i Bank of America.

Dobar početak možemo pripisati i dobrom poslovanju tvrtke, čiji prihodi i zarada rastu, ali moguće i tome što su investitori u potrazi za američkim tvrtkama s javnim ponudama dionica.


Fitbit proizvodi uređaje iz kategorije nosivog računalstva koje prate parametre vezane uz zdravlje, poput broja koraka i unosa kalorija te trajanja i kvalitete sna. U toj kategoriji drži oko 68 posto američkog tržišta. Prošle godine isporučili su 26,4 milijuna uređaja, ove godine bi - prema procjenama IDC-a - to trebali udvostručiti na 72,1 milijun.

Njegov uspješan početak dobra je vijest za naše startupove poput Bellabeata i Teddy the Guardiana jer pokazuje značajno zanimanje tržišta za gadgete koji prate zdravstveno stanje.