SAVJET

Obavezno zaštitite svoju kućnu bežičnu mrežu

07.08.2009 u 11:55

Bionic
Reading

Možda toga niste svjesni, ali rizici ostavljanja kućne bežične mreže i pristupa internetu otvorenim idu puno dalje od samo velikog računa za usluge pristupa internetu

Korisnici interneta kojima se netko neovlašteno spojio na njihov bežični router i napravio im veliki internetski račun spoznali su važnost osiguravanja svoje bežične mreže. Međutim sigurnosni rizici mogu proizvesti ozbiljnije posljedice od uvećanih računa. Hakeri i njima slične individue koje traže siguran put na internet, a pod time se misli na put siguran za njih, radije će iskoristiti tuđu konekcije za izvođenje ilegalnih radnji poput napada na određene web lokacije ili krađu privatnih podataka nego da to čine preko vlastite mreže.

Potjera sigurnosnih tvrtki ili čak policije će u tom slučaju završiti na adresi vlasnika routera čija je bežična veza bila otvorena i dostupna svima. Dokazivanje da se netko spojio bežičnom vezom u takvim slučajevima možda i neće biti tako jednostavno. Lakše je učiniti svoju bežičnu mrežu sigurnom i na taj način odvratiti potencijalne zlouporabe.

Svaki davatelj usluga pristupa internetu koji isporučuje hardver uz svoju uslugu dat će svom korisniku detaljne upute kako učiniti svoju bežičnu mrežu sigurnom. Ukoliko te upute ne pronađete u kutiji s routerom, pokušajte na stranici operatera, a zatim na stranici proizvođača uređaja. Preporučamo da se između dva protokola za kodiranje pristupa mreži i podacima koji se izmjenjuju radio signalom odlučite za WPA. WEP je nešto stariji standard i lakše ga je probiti.

T-Com nudi detaljne upute kako osigurati routere koje nudi svojim korisnicima. Ovo je direktan link na upute

Nije loše upotrijebiti i više od jedne sigurnosne mjere. Primjerice, uputno bi bilo uključiti MAC filter koji blokira pristup svim mrežnim karticama, osim onima koje su na popisu dopuštenih. Solidna sigurnosna mjera može biti i isključivanje automatskog dodjeljivanja IP adresa računalima te postavljanje fiksnih adresa. Ta mjera se može smatrati sigurnosnom tek uz barem još jednu, ako ne i dvije mjere.

Neki operateri korisnicima daju routere s već postavljenim sigurnosnim postavkama. To je svakako bolje od ničega, ali je uputno te postavke promijeniti u skladu s uputama za određeni uređaj. Naime, takve postavke se postavljaju tvornički po određenom ključu. Hakeri su uglavnom dešifrirali te ključeve i čak napravili male programe koji će na osnovu modela routera izbaciti vjerojatne pristupne šifre te će nakon nekoliko pokušaja probiti i vrlo otpornu WPA zaštitu. Promijenite ime routera i pristupnu šifru da biste se obranili od ovakvih napada.