A samo je htio pomoći ljubavniku

Novo veliko curenje podataka u Singapuru: Na internetu dostupni osobni podaci o 14.200 HIV pozitivnih

29.01.2019 u 16:10

Bionic
Reading

Amerikanac Mikhy Farrera-Brochez navodno je pristup informacijama dobio preko svog partnera, dr. Lera Tecka Sianga, bivšeg šefa nacionalnog odjela za javno zdravstvo pri ministarstvu zdravlja. Uz ljubavnu aferu, spominju se falsificirani dokumenti, lažna svjedočenja i konzumacija droga

Ministarstvo zdravlja kaže kako je izvor curenja 'onesposobljen', ali ako Mikhy Farrera-Brochez zadrži kopije podataka, podaci bi se mogli ponovno pojaviti. Kompromitirani podaci odnose se na 14.200 osoba kojima je do siječnja 2013. dijagnosticiran HIV.

Tamošnje ministarstvo ispričalo se zbog tog curenja i kaže da surađuje s pogođenim stranama.

'Žao nam je zbog uznemirenosti koju je izazvao ovaj incident. Naš prioritet je dobrobit pogođenih pojedinaca. Od 26. siječnja postupno kontaktiramo s pojedincima kako bismo ih obavijestili i pružili im svu potrebnu pomoć', navodi se u priopćenju ministarstva.

Korisnici interneta upozoreni su da, ukoliko dođu do informacija, slučaj trebaju odmah prijaviti nadležnim vlastima te da podatke ne smiju dijeliti.

Iscurila imena, adrese, identifikacijski i telefonski brojevi...

U registru se navode imena, identifikacijski i telefonski brojevi, adrese elektroničke pošte te rezultati testiranja na HIV i srodne medicinske informacije o tisućama državljana Singapura kojima je dijagnosticiran HIV do siječnja 2013. Usput su procurili podaci o njihovim povezanim kontaktima.

MALO DISKRECIJE

Mislite da vas prate? Evo kako možete privatno surfati u Chromeu i Firefoxu

Pogledaj galeriju

Ministarstvo zdravstva kaže kako su postali svjesni da je Farrera-Brochez imao pristup privatnim informacijama još 2016. Policija je potom pretražila njegov stan i pronašla sporni materijal. Međutim, čini se da je Farrera-Brochez sačuvao kopije nekih informacija koje su iskorištene u nedavnom curenju.

Podmetnuo svoju umjesto ljubavnikove krvi

U središtu afere našla su se dvojica ljubavnika, Mikhy Farrera-Brochez (33) i lokalni liječnik Ler Teck Siang (36). Njih su se dvojica upoznala preko interneta i ubrzo započela ljubavnu vezu.

Upoznat sa strogim singapurskim zakonima koji strancima zabranjuju rad u zemlji ukoliko su HIV pozitivni, Farrera-Brochez urotio se s partnerom kako bi lažirali njegove krvne nalaze. Liječnik je komisiji dostavio svoju, umjesto partnerove krvi. Ocijenjen zdravim i podobnim, Farrera-Brochez dobio je radnu dozvolu i zaposlio se u školi.

Lažne diplome, ketamin i marihuana

Istu prevaru ponovili su nekoliko godina kasnije, opet zbog izdavanja radne dozvole. Istraga je naknadno ustanovila da je Farrera-Brochez pri traženju posla koristio razne lažne diplome, uključujući onu pariškog sveučilišta. Usput je u svibnju 2016. osuđen za posjedovanje ketamina i marihuane. Farrera-Brochez ekspresno je deportiran iz zemlje čim je u travnju prošle godine pušten iz zatvora. Gdje se sad nalazi, nije poznato.

Kako deinstalirati predinstalirane aplikacije na Androidu? Izvor: Profimedia / Autor: NN

Njegov ljubavnik u rujnu prošle godine osuđen je zbog pomaganja Farrera-Brochezu i pružanja lažnih informacija organima vlasti. Osuđen je na dvije godine zatvora, a njegova će se žalba rješavati u ožujku.

Ovo je drugo masovno curenje povjerljivih medicinskih informacija u Singapuru u posljednjih 18 mjeseci. Tada su na internet iscurili zdravstveni kartoni više od 1,5 milijuna građana.