PRIJETNJA NACIONALNOJ SIGURNOSTI

Amerikanci podigli optužnicu protiv Huaweija zbog krađe podataka, Kinezi poludjeli

29.01.2019 u 09:52

Bionic
Reading

Huawei i Wanzhou označeni su kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti, a Huawei se optužuje da je dijelio bonuse djelatnicima koji bi ukrali podatke o robotskoj tehnologiji koja se koristila za testiranje pametnih telefona u pogonu T-Mobilea u Washingtonu.

Kina je u utorak izrazila ozbiljnu zabrinutost nakon što su Sjedinjene Države objavile kaznenu prijavu protiv Huawei Technologies Co Ltd i njezine glavne financijske direktorice Meng Wanzhou, zbog navodne urote za kršenje američkih sankcija protiv Irana.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Sjedinjene Države da prestanu 'nerazumno potiskivanje' kineskih tvrtki, uključujući Huawei, i ukinu uhidbeni nalog za Meng.

Peking će odlučno štititi zakonite interese kineskih tvrtki, navodi se u priopćenju ministarstva.

Nudili bonuse za krađu povjerljivih informacija

Sinoć je pak Ministarstvo pravosuđa SAD-a objavilo optužnicu u kojoj stoji kako je Huawei svojim zaposlenicima nudio bonuse za krađu povjerljivih informacija od drugih tvrtki.

E-poruke iščitane tijekom federalne istrage navodno ukazuju na krađu poslovnih tajni te da je Huawei zaposlenicima nudio bonuse temeljem vrijednosti ukradenih informacija.

U prosincu je Meng Wanzhou uhićena tijekom zaustavljanja u Kanadi zbog navoda o kršenju trgovinskih sankcija s Iranom. Huawei je u središtu rastućih trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, dok su američki zakonodavci zabrinuti da tvrtka radi s kineskom vladom na potkopavanju američkog poslovanja. Huawei je dugo negirao takve optužbe.

SAD: Huawei i Wanzhou su prijetnja nacionalnoj sigurnosti

Jučer je američko ministarstvo pravosuđa imenovalo je Huawei i Wanzhou kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti te je objavilo da je podiglo optužnicu protiv tvrtke i odgovornih osoba te optužilo Huawei za razne kriminalne radnje, uključujući krađu intelektualnog vlasništva.

  • +2
Meng Wanzhou Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U optužnici se navodi da je Huawei ukrao podatke koji se odnose na robotsku tehnologiju koja se koristila za testiranje pametnih telefona iz pogona T-Mobilea u Washingtonu.

Prema optužnici, zaposlenici tvrtke Huawei prekršili su sporazume o povjerljivosti i neotkrivanju podataka s T-Mobileom počevši od 2012. godine kada su njegovi zaposlenici snimili fotografije, prikupili mjerenja i čak ukrali komad testnog robota T-Mobilea zvanog Tappy. Radnici su Huaweiju poslali ukradenu informaciju putem šifrirane adrese e-pošte, navodi se u optužnici.

'Ako su i radili, činili su to na svoju ruku'

Kad je T-Mobile prvotno otkrio da su njegove poslovne tajne navodno ugrožene i izrazio zabrinutost, Huawei je tvrdio da su zaposlenici koji su sudjelovali u krađi radili na svoju ruku, navodi se u optužnici. Huawei je pak kazao da je još 2017. riješio svoje 'nesuglasice' s T-Mobileom.

Kasno u ponedjeljak navečer, glasnogovornik Huaweija rekao je za Business Insider: 'Tvrtka poriče da je ona, njena podružnica ili bilo koji suradnik počinili bilo koji od navodnih prekršaja navedenih u optužnica, da nije svjesna bilo kakvih zloporaba koje bi učinila gospođa Meng, te vjeruje da će američki sudovi u konačnici donijeti isti zaključak.'