LAVINA INFORMACIJA

Novi Windows: Stižu prve informacije o nasljedniku 'desetke'

16.06.2021 u 10:47

Bionic
Reading

Nasljednik šest godina starog operativnog sustava prilično podsjeća na Windows 10X

Donedavno tajnovit nasljednik Windowsa 10, koliko god nemaštovito zvučalo, nosi ime Windows 11 i da - stvaran je. Štoviše, detalji o njemu procurili su na internet.

Jučer je korisnik Baidua izbacio dvije slike operativnog sustava na kojima se jasno vidi centralizirani start izbornik i zakrivljeni rubovi prozora, a Microsoft je ubrzo nakon toga podijelio instalaciju novinarima poznatih tehno portala. Nasljednik šest godina starog operativnog sustava prilično podsjeća na Windows 10X, a nekoliko je novosti već poznato.

Tom Warren iz Vergea proveo je prilično puno vremena kopajući po procurenom operativnom sustavu te je otkrio nekoliko zanimljivosti.

Windows 11, za početak, nije puno drukčiji od Windowsa 10, no vidljive su neke promjene sučelja. Pored zaobljenih prozora, tu je automatsko poravnavanje prozora na određeni dio zaslona što je, iskreno, puno elegantnije od povlačenja mišem. Konačno, tu je i mogućnost micanja Starta na lijevu ili desnu stranu ekrana.

U Windows 11 dolazi i nova verzija Xbox aplikacije koja je izravno integrirana u sustav te pruža elegantni pristup svim naslovima unutar Game Passa.

Nakon što smo po prvi put vidjeli na što Windows 11 zapravo liči, jasno nam je zbog čega je kompanija odustala od razvijanja Windowsa 10X. Windows 11 je, sudeći prema svemu, sakupio sve korisne nišne značajke prijašnjih eksperimentalnih verzija Windowsa te ih je integrirao u novi paket koji će, nadamo se, oplemeniti i olakšati nadolazeće korisničko iskustvo.