DOSTA IM JE

Twitteru prekipjelo pa šefu Infowarsa udijelio trajnu zabranu

07.09.2018 u 13:00

Bionic
Reading

Sudeći po izjavama medijima, video zapisi u kojima Alex Jones vrijeđa CNN-ovog novinara Olivera Darcyja bili su kap koja je prelila čašu

U seriji tvitova Twitter je objavio kako je zabranio korisničke račune kontroverznog Alexa Jonesa i njegovog medija Infowars, poznatih po širenju teorija zavjera i lažnih vijesti.

Jones i Infowars su prognani i s Periscopea, tvrtke za internetski video uživo koja je u vlasništvu Twittera. Kao razlog zabrane korisničkih računa @realalexjones i @infowars navedena je objava video zapisa kojima se krše Twitterova pravila ponašanja, povrh prethodnih prijestupa.

Sudeći po izjavama medijima, video zapisi u kojima Jones vrijeđa CNN-ovog novinara Olivera Darcyja bili su kap koja je prelila čašu. Jones je na svom web-odredištu Infowars.com ustvrdio kako je na Twitteru zabranjen ne zato što laže, već zato što govori istinu. Uvjeren je kako je blokiran zbog sukoba s Darcyjem, ali i senatorom Marcom Rubijem.

Drugi s Jonesom povezani korisnički računi, poput @newswars, još uvijek su aktivni. No, iz Twittera su zaprijetili kako će i oni biti blokirani ukoliko će biti korišteni za zaobilaženje zabrane Infowarsa.

NOVA DIGITALNA ERA

Dvadeset godina tehnološkog diva: Pogledajte kroz što smo sve prošli s Googleom

Pogledaj galeriju

Tako smo došli do nove eskalacije u obračunu tehnoloških divova s implikacijama neobuzdane slobode govora na njihovim platformama.

Zbog zloraba, skandala zbog prekomjernog prikupljanja podataka i uplitanja u tijek izbora društvene mreže su prisiljene braniti se od javnih optužbi, a zakonodavci i regulatorne agencije dovode u pitanje koliko su sposobne nositi se s odgovornostima koje njihova moć i utjecaj donose.

Facebook i Google blokirali su Jonesa na svojim platformama tijekom prošlog mjeseca, a pridružili su im se i Apple (iTunes), Pinterest, LinkedIn, Vimeo i Spotifs. Jones i Infowars još uvijek imaju vlastito web odredište, koje donosi veći dio njegovih prihoda, a njegova je aplikacija još uvijek dostupna u App Storeu.

Twitter je ranije suspendirao Jonesa na tjedan dana tako što je njegov korisnički račun stavio u način rada u kojem je mogao vidjeti tvitove drugih, ali ne i sam tvitati, retvitati ili lajkati objave. Šef Twittera Jack Dorsey najavio je kako će ga nastaviti pratiti i blokirati ako nastavi kršiti pravila, piše CNET.