REVOLUCIJA ZA STAROST

Novi lijek uspješno zaustavio Alzheimer!

10.10.2013 u 15:31

Bionic
Reading

Britanski su znanstvenici uspjeli zaustaviti napredovanje Alzheimerove bolesti koja razara stanice mozga i uzrokuje demenciju

Iako su testiranja za sada provedena tek na miševima, stručnjaci vjeruju da bi njihova istraživanja kroz desetak godina mogla rezultirati pilulama koje bi sprječavale razvoj ove teške neurodegenerativne bolesti koja uzrokuje gubitak pamćenja, ali i smrt.

Od Alzheimera u Hrvatskoj boluje oko 80.000 ljudi. Demencija pogađa svaku dvadesetu osobu u dobi od 65 godina i svaku petu u dobi od 80 godina te predstavlja veliki javnozdravstveni problem. U SAD-u je četvrti po redu uzrok smrti. Dvostruko je češća kod žena nego kod muškaraca.

Radikalno drugačiji pristup

Nova tehnika predstavlja revoluciju u liječenju ove teške bolesti jer se temelji na potpuno drugačijem pristupu od postojećih. Alzheimerovu, Parkonsonovu i neke druge neurodegenerativne bolesti izazivaju abnormalno oblikovani proteini koji se nakupljaju u vlaknima ili grudicama u živčanim stanicama. Kada njihove količine postanu velike, pokreće se odumiranje živčanih stanica. Većina dosadašnjih studija istraživala je mogućnosti ograničavanja nakupljanja abnormalnih proteina. No britanski stručnjaci iz Medical Research Councila (MRC) odlučili su se za drugačiji pristup – pokušali su spriječiti negativnu reakciju stanica na abnormalne proteine. Oni su miševima ubrizgali injekcije koje su prebacile stanični prekidač s 'isključeno' na 'uključeno' kako bi spriječili odumiranje neurona. Pet tjedana nakon tretmana skupina liječenih miševa nije pokazivala karakteristične simptome bolesti kao što su gubitak pamćenja, slabi refleksi, konfuzija ili poteškoće u kretanju. Liječene životinje također su duže živjele od onih koje nisu prošle nikakav tretman.

Nažalost, injekcije su izazvale ozbiljne nuspojave, među kojima gubitak težine i povišenje šećera u krvi. Eksperimentalni lijek GSK2606414, koji je napravila farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline, blokira enzim PERK koji ima ključnu ulogu u odgovoru neurona na nakupljanje abnormalnih proteina u mozgu. Mehanizam prirodne obrane funkcionira tako da živčane stanice isključuju daljnju proizvodnju proteina što konačno uzrokuje njihovo odumiranje. Blokirajući PERK, novi lijek sprječava ovaj proces, a time i smrt stanica. Ključno svojstvo GSK2606414 je da uspijeva prodrijeti kroz barijere koje inače sprečavaju ulazak otrovnih tvari, ali i lijekova u mozak.

Mogući budući lijek trebao bi djelovati i na druge neurodegenerativne bolesti koje uzrokuju naslage proteina u mozgu.