FASCINIRANA JAVNOST

Novi dokumenti o atentatu na Johna F. Kennedyja otkrivaju zanimljivost o NLO-ima

25.07.2023 u 15:40

Bionic
Reading

Objavljeni su novi dokumenti vezani uz atentat na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja, nakon što je s njih skinuta oznaka tajnosti. U njima je još jedna tema privukla pažnju javnosti - spominjanje NLO-a. Među više od 1.100 dokumenata nalazi se izvadak iz 1955. godine, tijekom Hladnog rata, koji su američkoj vojsci dostavila 'trojica pouzdanih američkih promatrača'. Tvrde, naime, da su vidjeli leteće tanjure iznad Sovjetskog Saveza

Centralna obavještajna agencija (CIA) je navela da su članovi Senata i vojni osoblje izvijestili da su vidjeli 'dva konusna i kružna nekonvencionalna zrakoplova koji nalikuju letećim tanjurima te uzlijeću gotovo vertikalno'.

Dokument opisuje kako je letjelica rotirala i izbacivala 'iskre ili plamenove' prije nego što je prošla iznad vlaka. Detalji o 'letećim tanjurima' iz 1955. godine dolaze istog tjedna kad će ključni svjedoci svjedočiti pred Kongresom u srijedu i podijeliti svoje izravno znanje o NLO-ima.

'Obje letjelice u obliku letećih tanjura polako su se uzdizale do visine od oko 1800 metara, nakon čega je brzina naglo porasla u horizontalnom letu prema sjeveru', stoji u izvješću.

Datoteke se odnose i na atentat na J.F.K.-a 1963. godine.Objavljeno je 1,103 dokumenata 27. lipnja, čime je ukupan broj otkrivenih dokumenata dosegnuo 90 posto. Ova akcija dio je zakona iz 1992. godine pod nazivom Zakon o prikupljanju dokumenata o atentatu na Johna F. Kennedyja, prema kojem su dužnosnici trebali objaviti sve dokumente do listopada 2017. godine.

Međutim, odgađanja su nastupila na temelju smjernica FBI-a i CIA-e zbog odluka predsjednika Joea Bidena i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Nacionalni arhivi i uprava za zapise objavili su više od 2,600 dokumenata od travnja, ali izvješća o letećim tanjurima postala su poznata javnosti tek prošli mjesec.

Novi crveni dokument također uključuje ime koje je prethodno bilo tajno u svim drugim dokumentima - Rueben Efron. Navodno je Efron nadzirao pošiljke Lee Harveyja Oswalda, atentatora JFK-a, mjesecima prije nego što je predsjednik ustrijeljen.

Efron, senator Richard Russel i pukovnik E. U. Hathaway putovali su između Atjatya i Adžijabua u Sovjetskom Savezu 5. listopada 1955. godine. Russell je podržavao veliku vojnu izgradnju tijekom Hladnog rata, ali nije poznato zašto su njih trojica bila u SSSR-u.

Trojica američkih dužnosnika prijavila su da su vidjela dva reflektora koja su bila usmjerena gotovo okomito, nedaleko od željezničke pruge. 'Nakon što su primijetili to, sovjetsko osoblje u vlaku uznemirilo se, spustilo zavjese i odbilo dozvoliti pogled kroz prozore', stoji u dokumentu. 'Američki promatrači snažno vjeruju da se radi o nekonvencionalnim zrakoplovima poput letećih tanjura ili diska', navodi se.

Nakon što su stigli u Prag, trojica muškaraca su otišla u američko veleposlanstvo i sastali se s pukovnikom Thomasom S. Ryanom, koji je služio kao ataše za američke zračne snage u veleposlanstvu.

Vijesti o ovom susretu polako su stigle do SAD-a. Kada je Los Angeles Examiner pokušao dobiti pojedinosti, Russell je rekao: 'Razgovarao sam o ovom pitanju s agencijama i one smatraju da nije mudro sada javno objavljivati išta o ovome'. Russell će kasnije biti u Warrenovoj komisiji koja je zadužena za istraživanje atentata na JFK-a.

Ime CIA agenta, Efrona, također izaziva interes online, jer istražitelji i istraživači sugeriraju da njegove operacije dokazuju da je Oswald bio pod prismotrom američke vlade već neko vrijeme. Bilo je poznato da je američka vlada nadzirala Oswaldovu poštu, ali Efronovo ime je bilo crveno iscrtkano iz dokumenata - sve do prošlog mjeseca.

Izvješća Efrona i dvojice drugih muškaraca o letećim tanjurima dolaze u trenutku kada mnogi dužnosnici trebaju svjedočiti pred Kongresom o neidentificiranim pojavama. U srijedu će nekoliko svjedoka svjedočiti o tome što su vidjeli ili što znaju o UAP-ovima.

Chuck Schumer i senator Mike Rounds vode amandman na Zakon o nacionalnoj obrambenoj ovlasti. 'Desetljećima su mnogi Amerikanci bili fascinirani predmetima koji su misteriozni i nerazjašnjeni, i vrijeme he da dobiju neke odgovore', rekao je Schumer.

'Američka javnost ima pravo saznati o tehnologijama nepoznatog podrijetla, neljudskoj inteligenciji i neobjašnjivim pojavama. Ne samo da radimo na deklasifikaciji onoga što je vlada prethodno saznala o ovim pojavama, već stvaramo i mogućnost da se buduća istraživanja učine javnim', dodao je.