VRIJEME ISTJEČE

Novi dan, nova opaka Flash ranjivost

16.10.2015 u 16:42

Bionic
Reading

Dok se web polako odvikava od korištenja Adobeovog Flasha, stvari su jednako loše kao i do sada. Svega dan prije nego Adobe obično objavljuje redovite mjesečne zakrpe i nadogradnje, tvrtka je otkrila kako su pronašli kritičnu sigurnosnu rupu koja postoji na Linux, Mac i Windows računalima s Flashom

Adobe bi već tijekom dana trebao zakrpati stvar, no dok se to ne dogodi, jedino rješenje je - deinstalacija Flash Playera s računala. U pitanju je ranjivost koju hakeri mogu iskoristiti kako bi izravno napali korisnike računala, no tvrtka navodi kako su do sada  zabilježeni tek 'rijetki i ciljani napadi'.

Oglasila se i tvrtka za računalnu sigurnost, Trend Micro, koja s Adobeom radi na rješenju. U nedavnoj objavi pišu kako su napadi u sklopu kampanje 'Pawn Storm' bili mogući upravo zbog spomenute ranjivosti u Flashu. Zanimljivo je da je kampanja ciljala na ministarstva vanjskih poslova zemalja diljem svijeta. Mete bi dobile phishing e-mail poruke, koje bi pak vodile do exploita. Trend Micro navodi da su napadi vrlo slični onima iz travnja, kada su mete bili NATO i Bijela kuća.