GOOGLEOV PRIJENOSNIK

Novi Chromebook Pixel - istog izgleda, a neusporedivo bolji

12.03.2015 u 18:00

Bionic
Reading

Chromebook Pixel je prije dvije godine označio određenu prekretnicu u Googleu. U pitanju je bilo prvo kompanijino takvo računalo, (pre)skupi prijenosnik, vrlo ograničenih mogućnosti - bilo da je riječ o trajanju baterije, samom OS-u ili nečem trećem. Koliko toga ispravlja svježe predstavljeni nasljednik? Čini se kako je napravljeno mnogo...

Novi Pixel je brži, jeftiniji i bolji u najbitnijim parametrima. S početnom cijenom od 999 dolara, sada stiže s Intel Core i5 čipom, 8GB radne memorije i 32-gigabajtnim SSD pogonom u osnovnoj verziji. Nema sumnje, i dalje je riječ o najskupljem Chromebook računalu koje postoji, no Google neće tako lako napustiti premium segment. Nadograđena verzija će se prodavati za 300 dolara više, a nosi oznaku LS (Ludicrous Speed, suluda brzina) te Core i7 čip, 16GB radne memorije i 64GB spremišnog prostora.

Osim metalnog kućišta minimalističkog dizajna, istim je ostao i ekran. Još uvijek je riječ o razlučivosti 2.560 piksela puta 1.700 piksela i da, Google nije odustao od upravljanja dodirom. Dok su se u Appleu na svoj novi prijenosnik MacBook odlučili staviti tek jedan USB Type-C priključak (što korisnika bez pripadajućih adaptera krajnje ograničava), Pixel donosi dva takva priključka, pored dva uobičajena USB 3.0 priključka. Štoviše, Type-C priključci se nalaze s obje strane računala pa je praktičnost pri punjenju baterije značajna (Pixel je moguće puniti na bilo koji od tih priključaka), baš kao i kod spajanja dodatnog hardvera.


Baterija je bila slaba stavka prvog Pixela, no u novom može izdržati do fenomenalnih 12 sati korištenja. Više o svemu je moguće pronaći u novom Google Storeu, a vrijedi pogledati i promo video novog prijenosnika iz Mountain Viewa:

Upoznajte novi Google Chromebook Pixel