PUZANJE

Novi Android ni na dva posto uređaja

07.02.2014 u 10:14

Bionic
Reading

Najsvježije izdanje mobilne platforme Android 4.4 (KitKat) naraslo je za svega 0,4 posto tijekom siječnja, što malo pridodaje ionako poraznom postotku zastupljenosti (1,8 posto) te verzije. Android Developers Dashboard je sa svježim podacima stigao u utorak

Android 4.4 (KitKat) je još jednom pokazao nevoljkost i sporost proizvođača mobilnih uređaja, a JellyBean (4.x) je u siječnju narastao za 1,6 posto i sada ima zastupljenost od 60,7 posto na svim uređajima s Androidom. Ipak, najstarija verzija JellyBean Androida 4.1.x je najpopularnija s čak 35,5 posto udjela.

Ice Cream Sandwich (4.0.3 - 4.0.4) drži 16,1 posto. U ostatku je najpopularniji, prastari Gingerbread s distribucijom od 20 posto. U međuvremenu je za konkurentsku mobilnu platformu Apple još prošli mjesec otkriveno da je iOS 7 na 80 posto svih iUređaja.

HTC je nedavno počeo s distribucijom nadogradnje Android KitKata za svoje uređaje, a slično je učinio i Samsung. Ipak, mnoštvo starijih uređaja neće biti te sreće, posebno stoga što se u sljedećih mjesec dana očekuju najnoviji uređaji velikog broja mobilnih proizvođača. Kako to obično biva, neki uređaji bivaju zaboravljeni već za 14 mjeseci.