NOVOSTI IZ FINSKE

Nokijina ofenziva na segment poslovnih mobitela

16.02.2009 u 00:00

Bionic
Reading

Nokia je najavila dva nova mobitela u poslovnoj E seriji, jedan Navigator i jedan classic mobilni telefon

Nokia 6710 Navigator klizni je mobilni telefon klasična izgleda. Kao što mu ime kaže, opremljen je GPS prijamnikom i Nokijinim setom karata za navigaciju. Radi se o 3G pametnom telefonu baziranom na Symbian operativnom sustavu. Od drugih dodatnih funkcija valja napomenuti WiFi adapter i digitalnu kameru razlučivosti pet megapiksela.

Specifikacijama mu je vrlo sličan model 6720 classic. Najveća vizualna razlika je u formi telefona; 6720 nije klizni uređaj, već je standardnog candybar oblika. Po mogućnostima su identični, osim što classic model ne posjeduje WiFi adapter.

Nokia je model E55 najavila kao najtanji pametni telefon na svijetu. Uređaj bi trebao zamijeniti prilično uspješan model E51, s tim da će novi pametni telefon imati QWERTY tipkovnicu, ali u obliku s dva slova na jednoj tipki. Slične pokuse je već radio Sony Ericsson. Podrazumijeva se da je E55 3G telefon s podrškom za HSDPA komunikaciju. Na njega je uključen i WiFi adapter te mu je kamera pojačana na 3,2 megapiksela u odnosu na model E51. Nokia posebno ističe dugotrajnost baterije ovog telefona koji bi korištenjem samo GSM mreže bez prijenosa podataka trebao izdržati čak 28 dana na čekanju. Početak prodaje očekuje se na ljeto po cijeni od 265 eura bez poreza.

Vrlo zanimljiv model je Nokia E75. Na prvi pogled telefon klasična oblika, no iza te 'maske' skriva se puna tipkovnica i prvi uređaj koji dolazi s Nokia Messaging uslugom u sebi. Ovo je također Symbian baziran pametni 3G telefon s GPS prijamnikom i fotoaparatom razlučivosti 3,2 megapiksela. Napomenut ćemo da E75 posjeduje WiFi adapter i 3,5 mm stereo konektor za slušalice. Preporučena cijena bez poreza će mu biti 375 eura, a u trgovine bi trebao stići sljedeći mjesec.