RAZRJEŠENJE SPORA

Nokia potpisala patentni ugovor s Appleom

14.06.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Nakon serije tužbi oko patenata Nokia je potpisala ugovor s Appleom prema kojem će ta kompanija Nokiji plaćati rojalitete za upotrebu njezinih patenata

Mnogi su se pitali ima li Nokia uistinu pravo uputiti čak 46 tužbi vezane uz patente Appleu, no sada se vidi da to nije bilo bez vraga, jer je Apple pristao platiti veću sumu jednokratno te plaćati Nokiji rojalitete za vrijeme trajanja ugovora.

Financijske detalje i trajanje ugovora Nokia nije podijelila s javnošću.

'Zadovoljni smo što će se Apple pridružiti rastućem broju korisnika Nokijinih licenci. Ovaj dogovor je dokaz da Nokia ima vodeći patentni portfelj u industriji', rekao je Nokijin izvršni direktor Stephen Elop u službenom priopćenju kompanije.

Ovaj će ugovor itekako dobro doći posrnulom finskom divu. Nokia je nedavno gotovo posve odustala od daljnjeg razvoja svojih platformi za pametne telefone Symbian i MeeGo te odlučila prijeći na Microsoftovu platformu Windows Phone 7, no ta tranzicija je duga i teška. Očekuje se da će se prvi Nokijini uređaji zasnovani na platformi Windows Phone 7 pojaviti tek u 2012. godine.