INGRID ANTIČEVIĆ MARINOVIĆ:

'Nisam za zabranu Google Street Viewa, ali...'

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 29.06.2010 15:04
  • Objavljeno 29.06.2010 u 12:37
Ingrid Antičević Marinović

Ingrid Antičević Marinović

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala

Googleova usluga Street View zbog pitanja povrede privatnosti građana zadaje glavobolje mnogim europskim i svjetskim zakonodavcima. Usluga će uskoro biti dostupna i u Hrvatskoj, a o njezinu dolasku na naše prostore odlučila je progovoriti SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović

Googleova usluga Street View, kako smo vam i najavili, uskoro bi mogla doći u Hrvatsku. Jednako kao i u ostatku Europe i svijeta Google Street View za sobom povlači pitanja privatnosti građana čija će lica osvanuti na fotografijama objavljenim u sklopu servisa.

Mnoge države nemaju problema oko činjenice da se fotografije njihovih građana, institucija i svega ostalog što se može naći na objavljenim fotografijama nalaze objavljene u sklopu Street View dodatka Google Mapsa, no neke od njih prilično su žestoko reagirale.

Google prilikom objave fotografija snimljenih u sklopu Stret Viewa automatski zamućuje lica osoba koje se na njima nalaze, a jednaku stvar čini i s registracijskim tablicama snimljenih vozila. Ipak, nekima ni to nije dovoljno tako da je na primjer Švicarska najavila tužbu protiv Googlea, jer neke fotografije nisu dovoljno zamućene.

Što se tla Europske unije tiče Google čak razmišlja o povlačenju s ovog kontinenta s obzirom na to da nikako da se dogovori s europskim legislatorima. Naime, iako su lica osoba na fotografijama automatski zamućena Google čuva originalne fotografije snimljene na ulicama do 12 mjeseci, a europski legislatori traže da se taj rok smanji na šest mjeseci. Googleu je za sada takav zahtjev neprihvatljiv i vrlo lako bi se moglo dogoditi da europski gradovi u potpunosti ostanu bez ove usluge.

O toj smo temi popričali sa SDP-ovom zastupnicom Ingrid Antičević Marinović koja je najavila saborsku raspravu o Googleovoj usluzi Street View. Izjavila nam je 'da ona definitivno nije za zabranu dolaska Google Street Viewa u Hrvatsku, kako su to neki mediji prenijeli, nego da je potrebno donijeti točna pravila o tome što, gdje i kako Google smije snimati te to objaviti na internetu'.

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

'Nedozvoljeno snimanja hrvatskih građana već sada postoji, a razgovor o Google Street Viewu u hrvatskom Saboru mogao bi biti dobar pokretač za neku konkretniju raspravu o povredi privatnosti građana Hrvatske', dodala je. Antičević Marinović na kraju je pridodala da 'pozdravlja najavljeni dolazak Google Street Viewa u Hrvatsku, no jednako tako da se kompanija mora držati pravila ponašanja, a o kojima će biti rasprave u Saboru'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!