pandemija

Ni klubovi ni javni prijevoz: Najveći rizik od prijenosa zaraze prijeti unutar kućanstva, pokazala kineska studija

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 14.08.2020 10:36
  • Objavljeno 14.08.2020 u 10:36
Zatvaranje u kuću ne vrijedi puno bez pridržavanja mjera zaštite

Zatvaranje u kuću ne vrijedi puno bez pridržavanja mjera zaštite

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Cavan Images

Kineski istraživači kažu da je kontakt unutar kućanstava možda glavni način širenja Covida-19 i da je stopa sekundarnog širenja virusa bila daleko veća u kućama nego u zdravstvenim ustanovama ili u javnom prijevozu. Zaključili su još nešto: što je početni slučaj teži, to je veći rizik od prijenosa među bliskim kontaktima

Kako bi procijenili rizik od prijenosa bolesti u različitim sredinama, istraživači sveučilišta u kineskom Guangzhou pronašli su više od 3410 bliskih kontakata 391 slučaja zaraze Covidom-19 u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine.

Otkrili su da je rizik od sekundarnog prijenosa Covida-19 bio manji od četiri posto među bliskim kontaktima zaraženih osoba. Uz to, primijetili su i da su sekundarne infekcije stečene javnim prijevozom bile rijetke. S druge strane, zarazio se svaki deseti kontakt u kućanstvu.

Istraživači su također otkrili da će pacijenti s klinički težom slikom vjerojatnije zaraziti svoje bliske kontakte nego manje teški slučajevi. Najmanja vjerojatnost širenja zaraze među bliskim kontaktima primijećena je kod asimptomatskih bolesnika.

Širenje zaraze u kućanstvima, javnom prijevozu, zdravstvenim ustanovama, zabavištima i na poslu

Širenje zaraze u kućanstvima, javnom prijevozu, zdravstvenim ustanovama, zabavištima i na poslu

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Annals.org

Manifestacija određenih simptoma, poput iskašljavanja, također je povezana s povećanim rizikom infekcije bliskih kontakata, pišu kineski istraživači u radu, objavljenom u Annals of Internal Medicine.

Stopa širenja Covida-19 u kućanstvu (10,3 posto) u skladu je sa stopama zabilježenim u drugim kineskim gradovima (11,2 posto), ali i u Sjedinjenim Američkim Državama (10,5 posto). Istraživači napominju da je prijenos unutar domaćinstava bio veći jer su u Kini rano uvedene stroge mjere zatvaranja pa su ljudi više vremena provodili kod kuće, među ukućanima.

Istovremeno, u doba ispitivanja nošenje maski radi sprečavanja širenja zaraze bilo je obavezno na javnim mjestima, ali ne i u domaćinstvima. Istraživači iz toga zaključuju kako se mjera karantene i samoizolacije važno pridržavati u unutar vlastita četiri zida.

Uz to, otkriveno je da je rizik od prijenosa zaraze u javnom prijevozu ili zdravstvenim ustanovama nizak. Taj rizik povećava se s brojem putnika i vremenom provedenim u javnom prijevozu, kao i poteškoćama vezanim s identificiranjem svih bliskih kontakata.

  • +10
  • +7

Koronavirus u Kini

Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Logično, rezultati istraživanja pokazali su da su pacijenti s težim simptomima bili veći prijenosnici infekcije, dok je zaraznost asimptomatskih slučajeva bila ograničena. Ti su nalazi u skladu sa stajalištem Svjetske zdravstvene organizacije da asimptomatski slučajevi nisu glavni pokretači širenja pandemije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!