tajne svemira

Nevjerojatan prizor: Astronomi snimili spektakularno rođenje nove zvijezde

07.10.2020 u 12:42

Bionic
Reading

Teleskop Gemini South snimio je nevjerojatni prizor na rubu udaljene maglice - mladu zvijezdu koja silovito utječe na okolni svemir

Teleskop Gemini South snimio je nevjerojatne snimke rođenja nove zvijezde. Slike su objevljene u sklopu znanstvenog rada, a sklopljene su pomoću kompozitnih snimki u blizini infracrvenog spektra. Novu zvijezdu pronašli su na masivnom zapadnom zidu maglice Carina površine 53,1 bilijuna kilometara, objašnjava Popular Mechanics.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Rice University

Ovo je nevjerojatna snimka prije svega zbog toga jer ju ne bi u ovom detalju mogao snimiti ni legendarni Hubble. Razlog za korištenje spektra svjetla u blizini infracrvene je mogućnost snimanja vanskih slojeva molekularnih oblaka, detalja koji inače vrlo lako može promaknuti. Za snimanje cijele slike trebalo je preko deset sati.

'Ovdje vidimo veliku količinu detalja koje do sad nismo mogli promotriti - pogotovo na rubu oblaka. Tamo je velik broj paralelnih kanjona koje možda stvara magnetsko polje. Također možemo vidjeti nevjerojatni, skoro savršeno glatki val i komadiće vrha koji izgledaju kao da ih reže vrlo jaki vjetar' rekao je fizičar i astronom Patrick Hartigan sa sveučilišta Rice.

'Ova regija služi kao vjerojatno najbolji primjer utjecaja zračenja mlade zvijezde na okolinu, kao i formiranja zvijezda i planeta'.