GRUPOKALIPSA

Netko je, izgleda, namjerno sabotirao pojedine grupe na Facebooku. Uslijedili su panika i kaos

20.05.2019 u 11:21

Bionic
Reading

U Facebooku nastoje u prethodno stanje vratiti više grupa koje su uklonjene pogreškom ili kao posljedica sabotaže. Neke među njima su prilično velike i popularne

Nekoliko grupa uklonjeno je s Facebooka nakon što je u njima otkriven sadržaj koji krši pravila korištenja te društvene mreže. Ali, istragom je ustanovljeno kako je sporni sadržaj u te grupe postavljen namjerno kako bi ih se sabotiralo. U Facebooku nastoje vratiti ih u prethodno stanje, kao i poduzeti korake kako se takvi incidenti više ne bi ponovili.

Problemi su, čini se, počeli 13. svibnja. Popularni korisnički račun Crossovers Nobody Asked For (CNAF), s blizu pola milijuna članova, iznenada je nestao, a administratori su korisnike pokušali preusmjeriti u drugu grupu, nazvanu Crossovers Nobody Asked For ‘Season 2’. Ali, i ona je ugašena dan kasnije.

dobro dođu

Pet trikova za Facebook koje biste trebali znati

Pogledaj galeriju

Članovi CNAF-a uspjeli su otkriti snimke zaslona koji prikazuju kako članovi Indonesian Reporting Commission (IReC) slave uklanjanje njihove stranice, zbog čega su posumnjali kako su povezani s napadom. Iz Facebooka zasad nije stigla potvrda tih sumnji, ali IReC je poznat po postavljanju dvojbenog sadržaja na grupe i stranice te masovnom prijavljivanju nakon toga.

Potražili utočište u tajnosti

Vijest o gašenju CNAF-a brzo se proširila, zbog čega su tisuće popularnih grupa na Facebooku način rada promijenile iz privatnog u tajni, kako i same ne bi bile ugašene.

Kako biste ušli u privatnu grupu trebate odobrenje moderatora. Tajne grupe je praktično nemoguće otkriti ako vas netko izravno u njih ne pozove. To je, pak, za posljedicu imalo ogroman broj obavijesti korisnicima grupa, između ostalog.

Korisnici Facebooka već su smislili nekoliko naziva za čitav taj cirkus, poput 'The Great Zuccening of 2019' i 'Groupocalypse'. Promjena statusa grupe je, doduše, problematičan potez. Naime, ako ne vratite status grupe na privatni u roku od 24 sata, grupa će ostati tajnom (i tražilicama nevidljivom) idućih 28 dana. To nije naročiti problem manjim grupama, ali jest popriličan velikim.

NOVITETI

Facebookov Messenger se mijenja, pogledajte što je sve novo

Pogledaj galeriju

Incident je zasad ograničen uglavnom na mrežu popularnih stranica i grupa s memovima. Ali strah od suspenzija i zabrana koje dijeli sustav prijava temeljen na algoritmima i umjetnoj inteligenciji pokazuje kako je pristup moderiranju kakav koristi najveća društvena mreža svijeta ranjiv.

Facebook već dulje vrijeme ima problema s nadzorom sadržaja kojeg postavljaju korisnici, u rasponu od strogog odnosa prema golotinji (što uključuje poznate fotografije i druga umejtnička djela) do spore reakcije na uklanjanje kontroverznog viralnog sadržaja (poput, recimo, pucnjave u Christchurchu).

Iako je ovo razmjerno bezazlena situacija, panika koja je nastala među nekim od najaktivnijih grupa na Facebooku pokazuje koliko malo povjerenja korisnici imaju u pravovremeno moderiranje, piše Verge.