VLADA PRELOMILA

Nepal zabranjuje TikTok zbog 'remećenja društvenog sklada'

16.11.2023 u 08:31

Bionic
Reading

Nepal je odlučio zabraniti TikTok jer je popularna aplikacija za kratke videozapise remetila društvene strukture u toj južnoazijskoj državi, kažu vladini dužnosnici

Brojne zemlje postavile su ograničenja na korištenje Tiktoka, koji je u vlasništvu kineskog tehnološkog diva Bytedance i ima više od milijardu aktivnih korisnika mjesečno. Indija ga je u potpunosti zabranila.

'S obzirom na to kako TikTok remeti našu društvenu harmoniju - uz utjecaj koji ima na našu obitelj i društvene strukture - vlada je odlučila trenutno zabraniti TikTok', rekao je Rekha Sharma, nepalski ministar komunikacija i informacijske tehnologije.

'Nakon duge rasprave o tome kako kontrolirati tendenciju širenja nesklada, nereda i kaosa u društvu, postignut je konsenzus među svim političkim strankama, uključujući i vladajuću stranku i oporbu', rekao je nepalski premijer Pushpa Kamal Dahal, piše CNN.

Purushottam Khanal, predsjednik Uprave za telekomunikacije, zatražio je od pružatelja internetskih usluga da prekinu pristup aplikaciji, objavila je državna nepalska televizija. WorldLink Communications, koji se predstavlja kao najveći pružatelj internetskih usluga u zemlji, postupio je u skladu s nalogom i očekuje se da će ga drugi pružatelji uskoro slijediti, dodaje se u izvješću.

Reuters je izvijestio, pozivajući se na lokalne medije, da je u posljednje četiri godine u Nepalu registrirano više od 1600 slučajeva kibernetičkog kriminala povezanih s TikTokom, što je pridonijelo 'rastućoj potražnji' za kontrolom aplikacije.

Zabrana dolazi više od tri godine nakon što je Indija blokirala Tiktok i nekoliko drugih poznatih kineskih aplikacija, rekavši da predstavljaju 'prijetnju suverenitetu i integritetu'. U to je vrijeme TikTok imao procijenjenih 120 milijuna korisnika u zemlji, jednom od najvećih tržišta aplikacije.

Sjedinjene Države i njihovi partneri u obavještajnom savezu Five Eyes - Australija, Britanija, Kanada i Novi Zeland - postavili su ograničenja na korištenje TikToka na uređajima državnih službenika.

U veljači je Bijela kuća rekla saveznim agencijama da imaju 30 dana da uklone TikTok sa svih uređaja koje je izdala vlada. Australija je u travnju objavila da će se aplikacija morati ukloniti s uređaja savezne vlade.