od božje čestice do virusa

Veliki hadronski sudarač u drugom planu: CERN razvija ventilatore za oboljele od koronavirusa

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 14.04.2020 08:36
  • Objavljeno 14.04.2020 u 08:31
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CERN

Takozvani HEV ventilator koji sklapaju u CERN-u namijenjen je bolesnicima s blažim simptomima, što bi omogućilo da se ICU ventilatori odvoje za liječenje najkritičnijih slučajeva

Nakon potrage za Božjom česticom, fizičari švicarskog CERN-a uhvatili su se u koštac s ovozemaljskim neprijateljem; pred njima je zadatak razviti ventilator za pacijente koji pate od blažih slučajeva koronavirusa. Cilj im je osloboditi ICU ventilatore za ozbiljnije slučajeve jer takvih uređaja nedostaje širom svijeta.

CERN je dom Velikog hadronskog sudarača, najmoćnijeg akceleratora čestica na svijetu. A sad njegovih 18.000 zaposlenika ulaže krajnje napore kako bi stvorili ventilacijskog sustava za pacijente s Covidom-19.

'Želimo rasporediti naše resurse i kompetencije za doprinos borbi protiv pandemije', objasnila je generalna direktorica CERN-a Fabiola Gianotti.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CERN

Gianotti je krajem ožujka organizirala CERN-ovu radnu skupinu čija je jedina svrha iznaći načine na koji će i njihov laboratorij pridonijeti borbi protiv Covida-19.

U kratkom vremenu radna skupina razvila je i patentirala novu vrstu ventilatora, stvorila osobnu zaštitnu opremu za medicinske djelatnike i ekipe prve pomoći, a osmišljen je i novi način izrade sredstva za dezinfekciju ruku.

Krajem ožujka tim je razvio i prototip prvoga ventilacijskog sustava, nazvanog HEV, High Energy physics community Ventilator. Najbolja je vijest što HEV ne troši puno struje pa se može koristiti i u područjima s oskudnim resursima električne energije. Svestran je pa se može napajati baterijama, solarnim pločama ili generatorima.

CERN

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CERN

Specifikacije dizajna objavljene su 1. travnja na arXiv.com.

'Dizajn HEV-a mogao bi se koristiti za pacijente s blagim simptomima ili u fazi oporavka, što bi omogućilo da se uređaji višeg razreda koriste za najintenzivnije slučajeve', napisali su autori.

Sljedeći je korak ispitivanje uređaja u bolničkim uvjetima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!