VOJNE POTREBE

Nema šale, pravi Iron Man oklop dolazi za nekoliko mjeseci

16.02.2014 u 11:23

Bionic
Reading

Fikcija uskoro postaje stvarnost. Američki admiral William McRaven izjavio je da se za lipanj planira testiranje triju prototipa oklopa nazvanih TALOS (Tactical Assault Light Operator Suit). U slučaju da testovi prođu kako treba, oklopi bi mogli dobiti i posebna napajanja, a projekt bi službeno zaživio već 2018.

RT prenosi izvješće Defense Techa, u kojem se čini da će plan biti uspješan. Tijekom nedavne vojne konferencije u Washingtonu admiral McRaven je rekao da će takvi oklopi, u slučaju da se izvedu korektno, označiti revolucionaran napredak kad je u pitanju preživljavanje i dodatne mogućnosti dostupne specijalcima.

TALOS oklopi isprva neće biti s posebnim napajanjem i mogućnostima, već će vjerojatno koristiti posebne sintetičke smjese koje razvija MIT. Riječ je o smjesama koje se iz tekućeg u kruti oblik pretvaraju u djeliću sekunde, čime oklop postaje neprobojnim. U slučaju da vojnik ipak pretrpi kakve ozljede, oklop će pratiti životne funkcije, a tu su i planovi u kojima bi se posebna pjena prskala po ozljedi vojnika. Zvuči dosta defenzivno - jer u suštini to i jest.

Ipak, za TALOS je planiran i niz ofenzivnih karakteristika, baš kao i tehnologije koje će vojniku pružiti maksimalno učinkovit pogled na područje djelovanja. Defense Tech piše da na razvoju 'Iron Man' oklopa trenutno radi 56 različitih korporacija, 16 vladinih agencija, 13 sveučilišta te 10 nacionalnih laboratorija.

Za one koji neće imati 'sreće' biti u poziciji testiranja 'Iron Man' oklopa, tu je uvijek kućna radinost