TEHNIČKA NADOGRADNJA

Pacijenti bez uputnica i recepata: CEZIH neće raditi do ponedjeljka ujutro

09.03.2024 u 12:01

Bionic
Reading

'Zbog tehničke nadogradnje Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) neće biti dostupan u vremenu od subote 9. ožujka 2024. godine u 15 sati do ponedjeljka 11. ožujka 2024. u 5 sati. Ovim putem ljubazno molimo za razumijevanje sve korisnike sustava CEZIH', objavili su iz HZZO-a.

To znači da u ovom vremenu neće biti vidljive uputnice kao ni recepti u sustavu, već će pacijenti morati donositi papirnate uputnice za bolnicu kao i u ljekarne ako žele podići lijek.

Ovo nije prvi put da CEZIH ne radi, s obzirom na to da navedeni sustav svako malo zadaje glavobolje kako liječnicima obiteljske medicine, ljekarnicima, djelatnicima u bolnicama, tako i samim pacijentima. Sustav je, podsjeća 24sata, pao i u prosincu, potom krajem rujna te tijekom ljeta te je bilo potpuno nemoguće doći do lijekova u ljekarnama diljem Hrvatske jer recepti nisu prolazili.

Najgore je bilo tijekom ljeta kad CEZIH nije radio preko tjedan dana zbog čega liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nisu mogli puštati uputnice, primati nalaze, a pacijenti su ostali bez lijekova. HZZO je 24sata tad odgovorio kako nije točno da se radi dogradnja sustava CEZIH, da bi kasnije ipak odgovorili kako ipak imaju sigurnosnu dogradnju.