TEHNO SAVJET

Ne radi vam punjač za MacBook? Evo što napraviti

29.05.2017 u 08:39

Bionic
Reading

S obzirom na to da ih se uzima zdravo za gotovo, punjača za mobilne prijenosnike korisnici se sjete tek ako nešto ne štima. Stoga ne čudi to da su upravo punjači velik izvor frustracija ako se prijenosnici MacBook ne pune onako kako bi trebali. U čemu je točno problem, moguće je otkriti i u kućnoj radinosti

Prije svega valja otkriti je li uopće problem u punjaču ili nečem trećem. LED indikatori na samom priključku u pravilu će prikazati stiže li struja do prijenosnika MacBook ili ne. Za svaki slučaj valja provjeriti nekoliko različitih utičnica, a iako to zvuči banalno, posebno na javnim prostorima uistinu nije rijetkost to da utičnice jednostavno ne funkcioniraju. 

Ako je iz računice isključena loša utičnica, valja posuditi punjač od prijatelja, kolege s posla ili posjetiti kakvu ovlaštenu Appleovu trgovinu i provjeriti puni li se uređaj uredno. Ako je to slučaj - rješenje je kratka provjera problema i/ili kupovina novog odgovarajućeg punjača (posebno na umu valja imati kompatibilnost, jer različiti Appleovi prijenosnici imaju različite karakteristike), nikako igranje elektrotehničara u uradi-sam modu (osim ako je to nekome struka, jasno). 

S druge strane, ne puni li se prijenosnik ni s drugim punjačem, vrijeme je za promjenu pristupa - jer uzroka može biti dosta. 

Čišćenje i fizička provjera uređaja

Ako se uređaj ne želi puniti ni s rezervnim ili posuđenim punjačem, nije naodmet provjeriti uzeti povećalo u ruke te provjeriti kako izgleda utor za Appleov punjač na prijenosniku. Najčešći uzrok problemima s punjenjem nekakva je vrsta fizičkog oštećenja - ili jednostavno prljavština. Vrijedi provjeriti čistoću minijaturnih pinova te vidjeti jesu li svi na broju.

U slučaju da je jedan od njih savinut ili oštećen na bilo koji način, više se ne bi trebalo ni eksperimentirati s punjenjem do saniranja problema.

Primijeti li korisnik pak to da LED indikator na samom priključku treperi ovisno o položaju, opet je velika vjerojatnost da su kontakti oštećeni. Pored toga, kabel cijelom dužinom valja provjeriti te potražiti oštećenja, posebno uz sam priključak, gdje se najviše savija. I u ovom slučaju vrijedi tek jedan savjet - zamjena punjača novim. 

Vrućina i struja nisu prijatelji

U slučaju da korisnik ima problema s punjenjem Appleovih prijenosnika po vrućem vremenu ili je 'ciglica' za punjenje jednostavno smještena na izrazito toplom mjestu, stvar funkcionira onako kako bi i trebalo. Naime Apple je u svoje punjače integrirao zaštitu koja im onemogućuje rad u slučaju da su temperature izvan određenog opsega. 

Na korisniku je da se pobrine smjestiti punjač na relativno hladno mjesto s dobrom ventilacijom. Appleov sigurnosni mehanizam bi se trebao deaktivirati kada su temperature odgovarajuće. 

Još jedan od mehanizama koje integriraju ovi punjači zaštita je od elektromagnetskih smetnji i električnog šuma. Ako je uređaj u jednom trenutku zaustavio punjenje, a ono nije dovršeno, valja probati odspojiti punjač na minutu-dvije te probati ponovno. Ako stvar radi, vjerojatno je u pitanju bila integrirana zaštita. 

'Softverska' strana priče

Ako su svi raniji koraci ispali ok, a uređaj se još uvijek ne puni onako kako treba, valja probati učiniti i nešto sa softverske strane prije konačnog odnošenja prijenosnika na servis. Ovo sa 'softverom' valja uzeti sa zrnom soli jer je zapravo riječ o jednostavnim naredbama softveru za čišćenje PRAM-a/NVRAM-a te resetiranje System Management Controllera, što je zapravo hardverski dio odgovoran za upravljanje različitim dijelovima uređaja (senzori za temperaturu, punjenje i sl.).

Dok je svojevrsno 'resetiranje baterije' bilo moguće jednostavno izvesti na starijim prijenosnicima MacBooka (njenim vađenjem iz kućišta), kod novijih to nije slučaj. Stoga korisniku preostaje tek resetiranje PRAM-a i SMC-a prijenosnika, za što valja slijediti sljedeće korake, piše Digital Trends

PRAM

  1. Potpuno ugasiti računalo.
  2. Upaliti računalo, a čim se čuje zvuk paljenja. držati tipke Command, Option, P i R istovremeno.
  3. Tipke valja držati sve dok se ne čuje drugi zvuk paljenja i računalo se resetira.
  4. Na ovaj način resetiran je PRAM.

SMC

  1. Kod MacBooka s izmjenjivom baterijom nju valja izvaditi (i pobrinuti se da je punjač odspojen) te držati tipku za paljenje računala pet sekundi.
  2. Kod MacBooka bez izmjenjivih baterija valja ugasiti računalo i pobrinuti se da je punjač priključen na njega. Dok je računalo ugašeno, treba pritisnuti tipke Shift, Option, Control i tipku za paljenje računala istovremeno u trajanju od sekunde. Tada treba pričekati nekoliko sekundi te upaliti računalo.