TEHNO NAJAVA

Ne možete dočekati Android 13? Mogli biste se iznenaditi onime što donosi

17.08.2022 u 14:52

Bionic
Reading

Najnovija verzija Googleovog mobilnog operativnog sustava trenutno je dostupna samo korisnicima telefona Google Pixel, dok će s vremenom stići i na druge uređaje

Android 13 najnovija je verzija Googleovog mobilnog operativnog sustava (kodnog imena Tiramisu), kao što to obično ide, donosi niz novih značajki i nadogradnji za telefone i tablete koje pogoni Android. Prema dojmovima ranih testera, ova iteracija softvera dolazi s većim brojem poboljšanja postojećih funkcija i puno manje potpuno novih značajki poput onih koje smo susreli kod Androida 12. Kao što je naglasio Wired, ne očekujte prevelike promjene.

Još više podesivosti

Google nastavlja razvijati dizajnerski koncept Material You kako bi pružio više mogućnosti za personalizaciju. Android 13 tako dolazi sa više boja u popularnim temama, s time da trenutno možete birati između četiri pozadinske boje i četiri osnovne boje. Android 13 proširuje paletu i nudi čak 16 pozadinskih boja i 16 osnovnih. Opciji se pristupa dugim pririskom na prazan dio ekrana Home i odlaskom u postavke gdje se može mijenjati pozadinska slika i stil. Tu su, naravno, i nove tematske ikone (Themed icons).

Poboljšano kopiranje i ljepljenje

Svaki put kad nešto kopirate na Androidu 13 dobit ćete mali panelčić na dnu ekrana pomoću kojeg možete uređivati sadržaj, s tim da će sustav ponekad ponuditi relevantne opcije. Primjerice, kopirate li URL, dobit ćete opciju za otvaranje u pregledniku. Također možete kopirati na jednom Androidu i lijepiti na drugom (ako ste prijavljeni na isti račun u Gmailu).

Bolja privatnost?

Na Android stiže nekoliko poboljšanja koja ograničavaju stvari kojih se određena aplikacija može domoći. Tako, primjerice, ako program želi pristupiti slikama, videu ili zvučnim datotekama, uz dobrodošlu mogućnost biranja pojedinih datoteka - za razliku od pritiska na 'ok' i davanja pristupa vašoj cijeloj kolekciju fotografija.

Nadalje, dozvoljavanje pretrage za okolnim Wi-Fi uređajima značilo je dozvolu pristupu praćenja lokacije. Na sreću, sad su ove dvije funkcije međusobno odvojene. Konačno, Google je od Applea posudio i 'Privacy dashboard' na kojem se može vidjeti što sve ima pristup kameri, mikrofonu, lokaciji i ostalim funkcijama vašeg džepnog računala, uz mogućnost praćenja aktivnosti u zadnjih 24 sata ili sedam dana.

Manje notifikacija

Svaki put kad instalirate aplikaciju na Android, ona dobija dozvolu da vam šalje podsjetnike, a Android 13 će sve okrenuti naglavačke - aplikacije moraju tražiti dozvolu prije nego što počnu slati notifikacije.

Bolja podrška za tablete

S obzirom da je Google napokon odlučio postati ozbiljan oko ideje tableta, sa Androidom 13 dolaze promjene dizajnirane da olakšaju rad s velikim zaslonima. Na Androidu ili preklopnom telefonu bit će traka sa često korištenim aplikacijama, aranžman od dvije kolumne za brze postavke i notifikacije te lakši multitasking sa povlačenjem i spuštanjem uz opciju za pribijanje pribadačom parova aplikacija. Tu je i podrška za otključavanje tableta Wear OS pametnim satovima, mogućnost prebacivanja zvuka među uređajima. Google je do danas izbacio više od 20 aplikacija čije sučelje prepoznaje veće ekrane, uključujući YouTube Music i Google Maps.

  • +6
Xiaomi Mi 11 Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Brzi skener QR koda

Pandemija je skeniranje QR kodova pretvorila u svakodnevnu aktivnost, što znači da je potražnja za dobrim skenerom QR koda u porastu. Google je to riješio uvođenjem skenera QR koda u brze postavke. Za aktivaciju samo treb povući notifikacije prema dolje i birati olovku za izmjenu brzih postavki. Nakon toga u alate samo dovucite skener QR koda.

Bolja medijska aplikacija

Nova aplikacija za pregled multimedije dostupna je nakon povlačenja notifikacija i na zaključanom ekranu.

Kontrole pametnog doma na ekranu Home

Više nećete morati otključavati telefon da biste pristupili komandama za pametan dom. Samo odite u postavke zaključanog ekrana u Settings > Display > Lockscreen > Control from locked device i dobit ćete brži pristup pametnom domu pomoću ikone Home na dnu zaslona.

Dvostruki pritisak za bljeskalicu

Značajka brzi pritisak (Quick Tap) na Pixelu dozvoljava dvostruki dodir na pozadini uređaja za snimanje slike ekrana ili praćenje notifikacija. Uz Android 13 Google je dodato podršku za bljeskalicu koju možete omogućiti odlaskom na System > Gestures > Quick Tap > Toggle flashlight. Za korištenje nakon aktivacije značajke dvaput kucnite na pozadinu smartfona.