POGLED U BUDUĆNOST

Navikli smo na njih: Hoće li smartfoni budućnosti zbilja ostati bez ove četiri karakteristike?

07.03.2022 u 08:45

Bionic
Reading

Hoće li sljedeće generacije mobilnih telefona i dalje imati fizičke tipke i ulaz za punjač? Ovo su neke od stvari koje bi mogle nestati s novim uređajima

Mobilni telefoni su se, bez dvojbe, promijenili. Od zamjenjivih baterija, do priključaka za slušalice, kompanije polako miču stare značake iz svojih uređaja. Razlog ovakvih mjera leži u poboljšanom korsiničkom iskustvu, kao i poslovnim strategijama proizvođača.

Premda neki još prigovaraju zašto njihov najnoviji telefon nema priključak za žičane slušalice, činjenica je da bismo uskoro mogili vidjeti još 'redukcija' dizajna uređaja koje se, pretpostavljamo, mnogima i neće baš svidjeti.

  • +30
Samsung Galaxy S22 Ultra Izvor: Promo fotografije / Autor: Samsung

Izrezi za frontalne kamere

Kao što smo nekad maknuli tipku za Home i zamijenili ju komandama na zaslonu, frontalnu će kameru prije ili kasnije zamijeniti ona smještena ispod zaslona. Dobra je vijest što smo ovakvo što vidjeli na Galaxy Z Foldu 3, no loše su da je riječ o nerazrađenoj tehnologiji, piše Makeuseof.

Ako je kamera skrivena ispod zaslona, ona ne može sakupiti dovoljno svjetla te samim time ima nižu kakvoću prikaza. Ako snimate puno selfija, kamere ispod zaslona nisu najbolje rješenje (bar za sad).

Ulaz za punjač

Onaj ulaz koji koristite za spajanje žice punjača uskoro bi mogao ići u mirovinu. Premda Androidi možda neće uskoro vidjeti rapidno micanje rupice za punjače, sumnjamo da bi Apple uskoro mogao pokrenuti još jedan trend izbacivši smartfon koji se u cijelosti puni preko MagSafea. Uz sve bolje tehničke karakteristike bežičnog punjenja, dolazak uređaja koji ne koriste klasične priključke za punjače svakim danom postaje izvjesnije.

Danas, doduše, taj trend još nije toliko dominantan da svijet okrene naglavačke. Za početak, bežično punjenje je sporije od žičanog te je u velikom broju slučajeva također skuplje. Neki smartfoni poput nedavno najavljenog OnePlusa 10 Pro, doduše, pokazuju napredak u polju bežičnog punjenja.

Također smo vidjelti da neke kompanije polako demonstriraju 'pravo' bežično punjenje. Xiaomijev sustav 'Air Charging' demonstrira mogućnost punjenja uređaja u blizini stanice za punjenje, no kao i sve gore navedeno, riječ je o tehnologiji koja se još razvija.

Drugim riječima, ne bojte se skorašnjeg nestanka ulaza za punjač - on će polako izaći iz uporabe tek za dvije do tri godine, nakon što neka kompanija trendseter pokrene trend koji nećemo tako lako moći izbjeći.

VELIKA OBLJETNICA

[FOTO] Prije 15 godina svjetlo dana ugledala je prva generacija iPhonea, pogledajte kako je evoluirao najpoznatiji telefon na svijetu

Pogledaj galeriju

Fizičke tipke

Ako razmišljate zašto prozvođači nakon micanja Home tipke nisu nastavili prema fizičkim tipkama za glasnoću i paljenje, postoji jedan odgovor - one su pouzdane. Ako sve prebacite u digitalni format i, zbog nekog razloga, digitalno podešavanje glasnoće ne radi, nećete moći nikako regulirati zvuk.

Isto vrijeti i za tipku za gašenje - ako ona ne radi kako spada, uređaj će vam se u određenim situacijama možda gasiti i paliti bez vaše komande.

Ovaj problem, doduše, nije tako teško riješiti - možete programirati softver da ignorira slučajne dodire ili možete iskoristiti beneficije panela osjetljivih na pritisak. Zahvaljujući ovakvim opcijama, vjerujemo da će industrija mobilnih uređaja za oko tri do četiri godine nuditi smartfone bez ijedne fizičke tipke.

Besplatne maskice i ostali dodaci

Premda je kukanje za ovim dodatkom sitničav, i dalje ga treba istaknuti. Nakon što smo izgubili punjače i slušalice, vrlo je vjerojatno da ćemo uskoro početi gubiti ostale dodatke koji dolaze uz hrpu Android uređaja. Pretpostavljamo da su mnogi strepili nad danom kad će otvoriti kutiju uređaja i u njoj pronaći samo smartfon, no neki govore o situaciji gdje kupovinom smartfona nećemo dobiti doslovno ništa osim telefona - čak ni iglicu za vađenje SIM-a. Ti dani, htjeli mi to ili ne, dolaze.