DEEP IMPACT

NASA-in tim na čelu s Hrvaticom snimio veliki asteroid

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 13:34
  • Objavljeno 18.01.2011 u 12:38
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tim NASA-inih znanstvenika na čelu s našom dr. Marinom Brozović snimio je asteroid 2010 JL33 i otkrio mnoge zanimljive karakteristike tog asimetričnog i izduženog nebeskog tijela veličine oko 1,8 km

Radarske snimke, napravljene 11. i 12. prosinca 2010. godine 70-metarskim radio teleskopom Goldstone Solar System Radar u kalifornijskoj pustinji Mojave, tim je povezao u kratak film i definirao veličinu, rotaciju i oblik tijela te zabilježio detalje s njegove površine. Novim mjerenjima također je preciznije definirana i njegova putanja.

'Asteroid 2010 JL33 otkriven je 6. svibnja pomoću teleskopa u zvjezdarnici Mount Lemmon u Arizoni, međutim prije nego što je analiziran radarom o njemu se vrlo malo znalo', rekao je Lance Benner, znanstvenik na JPL-u.

'Zahvaljujući sustavu radara Goldstone Solar System možemo dobiti detaljne slike koje otkrivaju veličinu asteroida, oblik i brzinu rotacije, preciznije odrediti orbitu te čak utvrditi specifična obilježja njegove površine.'

Podaci dobiveni radarom otkrili su da je 2010 JL33 nepravilan izduženi objekt širok oko 1,8 kilometara koji se oko osi okrene svakih devet sati. Njegovo najzanimljivije obilježje je velika udubina koja bi mogla biti krater nastao u nekom sudaru. Slike u filmu prikazuju oko 90 posto jedne njegove rotacije. Kada je snimljen, nalazio se na udaljenosti od oko 8,5 milijuna kilometara, odnosno oko 22 udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Radio signalima je trebalo 56 sekundi da prevale put od Zemlje do asteroida i nazad. 70-metarska antena Goldstone, dio NASA-ine mreže Deep Space, jedno je od samo dva postrojenja sposobna za ovakva radarska snimanja. Drugo je 305-metarska promatračnica Arecibo u Puerto Ricu, u vlasništvu National Science Foundation. Arecibov je radar 20 puta osjetljiviji, može obuhvatiti jednu trećinu neba i uočiti asteroide dva puta udaljenije no što to može Goldstone, međutim dva se postrojenja međusobno nadopunjuju.

Naime, Goldstone je potpuno okretan, može pokriti čak 80 posto neba, može pratiti objekte nekoliko puta duže tijekom dana, a također je sposoban snimati asteroide u boljoj prostornoj rezoluciji.

Goldstone i Arecibo do danas su radarima snimili 272 asteroida koji se nalaze blizu Zemlje te 14 kometa.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi