dragon je uspio

NASA: Hrana i oprema sretno su stigli do astronauta

04.04.2018 u 15:19

Bionic
Reading

Kapsula Dragon bez ljudske posade s hranom te istraživačkom opremom stigla je u srijedu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), objavila je NASA, dva dana pošto ju je američka kompanija SpaceX lansirala iz Cap Canaverala na Floridi

'Spajanje potvrđeno', rekao je NASA-in komentator u 12.40 sati po srednjoeuropskom vremenu kada je robotska ruka uhvatila kapsulu Dragon.

Astronauti će tijekom dana iskrcavati 2.600 kg hrane i opreme kojom će istraživati oluje, lijekove protiv raka i prikupljanje otpada koji kruži orbitom.

Ovo je 14. misija SpaceX-a u okviru ugovora vrijednog 1,6 milijarda dolara za opskrbljivanje ISS-a tijekom nekoliko godina.

Raketa Falcon 9 koja se koristila za lansiranje u ponedjeljak i kapsula Dragon već su bile u svemiru. Ovo je drugi put da SpaceX šalje već upotrijebljene uređaje za let na ISS.

  • +2
SpaceX misija CRS-11 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SpaceX

Raketa lansirana u ponedjeljak letjela je zadnji put u kolovozu 2017. a kapsula Dragon je pristala na ISS u travnju 2016. U prosincu 2017. SpaceX je prvi put ponovo upotrijebio raketu i kapsulu u istoj misiji.

Kompanija sa sjedištem u Kaliforniji nastoji smanjiti troškove svemirskih letova višekratnim korištenjem svojih raketa i ostaloh dijelova umjesto da ih nakon obavljenog leta spusti u ocean.