MRAČNA STRANA

Naša galaksija ima tamnog pratioca

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 17.01.2011 10:23
  • Objavljeno 17.01.2011 u 08:51
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Znanstvenici su pronašli novu tehniku kojom bi se mogle otkrivati tamne patuljaste galaksije koje kruže oko Mliječne staze i drugih galaksija

Spiralne galaksije poput naše obično imaju satelite, međutim neki od njih izgrađeni su od tamne tvari, tako da ih je nemoguće vidjeti.

Stručnjaci tvrde da bi se one mogle otkrivati po tragovima, odnosno naborima u vodiku koje ostavljaju na rubovima galaksije poput brodova na moru.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da bi Mliječna staza mogla imati tamnog suputnika mase oko 10 milijardi puta veće od Sunca.

Predstavljajući svoje otkriće na konferenciji Američkog astronomskog društva u Seattleu, dr. Sukanya Chakrabarti s Kalifornijskog sveučilišta rekla je da bi njezina metoda mogla riješiti stari kozmološki problem.

U blizini Mliječne staze nalazi se nekoliko satelitskih galaksija koje pripadaju tzv. Lokalnoj skupini. Međutim, prema teorijskim predviđanjima, trebalo bi ih biti više. Ovaj manjak mogle bi objasniti galaksije izgrađene od tajanstvene tamne tvari koja sačinjava oko 85 posto svemira. Budući da tamna tvar ne ulazi u interakciju sa svjetlom, ne može se vidjeti teleskopima kao normalna tvar, već se registrira samo po gravitacijskim utjecajima na vidljivu tvar.

Sukanya Chakrabati kaže da je točna procjena broja tamnih galaksija jedan od problema teorije tamne tvari. 'Sadašnja teorija uspješno tumači distribuciju galaksija velikih razmjera, međutim na podgalaktičkoj razini ona predviđa postojanje znatno većeg broja galaksija od onoga koji stvarno vidimo. Stoga smo htjeli razviti metodu koja bi nam omogućila pronalaženje galaksija koje nije moguće izravno vidjeti.'

Galaksija X

Dr. Sukanya Chakrabati i njezin tim već su uspješno testirali svoju tehniku na galaksijama koje imaju vidljive satelite poput galaksije Vir. Nova tehnika otkrila je da oko Mliječne staze, na udaljenosti od oko 260.000 svjetlosnih godina od njezina središta, kruži taman satelit mase oko 10 milijardi Sunca, odnosno oko 100 puta manje mase od naše galaksije. Nazvali su je Galaksija X po uzoru na Neptun koji je nazvan Planet X kada je u 19. stoljeću otkriven sličnom metodom - na temelju gravitacijskog utjecaja na orbitu Urana.

Rezultate bi uskoro trebala potvrditi istraživanja na teleskopu Spitzer.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!