IZAŠLO NA VIDJELO

Napokon znamo zašto su osnivači Instagrama tako naglo otišli iz Facebooka

18.04.2019 u 11:33

Bionic
Reading

Objavljen je podulji opis događanja u Facebooku u zadnjih godinu i pol, temeljem razgovora sa 65 sadašnjih i bivših zaposlenika, koji između ostalog otkriva pozadinu sukoba Kevina Systroma i Mikea Kriegera s Markom Zuckerbergom

Kevin Systrom i Mike Krieger iznenada su napustili Facebook nakon što je ta tvrtka preuzela Instagram, društvenu mrežu koju su pokrenuli i pretvorili u globalni fenomen.

U javnost su procurile priče kako je to bila posljedica povećanih tenzija s vodstvom najveće društvene mreže svijeta, kao i neuobičajeno dugo razdoblje koje su morali provesti na radu kod novog gazde nakon preuzimanja.

Sad je otkriveno i što ih je točno nagnalo na brzi odlazak.

DRUŠTVENE MREŽE

Pravila za Instagram koja ne želite zaobići

Pogledaj galeriju

Nick Thompson i Fred Vogelstein iz časopisa Wired objavili su podulji opis događanja u Facebooku u zadnjih godinu i pol, temeljem razgovora sa 65 sadašnjih i bivših zaposlenika.

Između ostalog, otkrili su kako su pojedini direktori u Facebooku bili nezadovoljni brzim usponom Instagrama, smatrajući kako su zbog akvizicije rast i interakcije preusmjerene s Facebookove glavne aplikacije na Instagram.

Dok se Mark Zuckerberg pripremao za prvu ikad kadrovsku rošadu među svojim direktorima osnivači Instagrama gurali su tadašnjeg šefa za News Feed Adama Mosserija kao svog službenog izaslanika. Sviđao im se, između ostalog, i zbog toga što su smatrali kako može biti dobra tampon zona protiv sve agresivnijih Facebookovih zahtjeva.

Nakon što je Systrom sudjelovao u pripremi profila za medije Zuckerberg je objavio kako nitko drugi to ne smije raditi bez dozvole njega osobno ili Shery Sandberg. Razgovarajući s investitorima u srpnju 2018. godine Zuckerberg je preuzeo zasluge za uspjeh Instagrama. 'Vjerujemo kako je Instagram rastao dvostruko brže nego što bi to mogao samostalno zahvaljujući Facebookovoj infrastrukturi', rekao je.

Potom je od tadašnjeg direktora razvoja Javiera Olivana zatražio popis svih načina na koji je Facebook potakao Instagramov razvoj, da bi nakon toga Systromu rekao kako će ih uskratiti Instagramu, navodno kako bi zaštitio glavnu Facebookovu aplikaciju.

Systrom je na to poslao memorandum zaposlenicima Instagrama u kojem ih je upozorio što Zuckerberg sprema te naveo kako se protivi tome, ali kako nema drugog izbora do prihvatiti takvu odluku.

U Facebooku su se nasmrt preplašili kako bi memorandum mogao procuriti u medije, a Systrom je otišao na nekoliko mjeseci očinskog dopusta. Dok je bio odsutan u Facebooku su počeli testirati praćenje lokacije i sličicu za izbornik s tri vodoravne crte u Instagramu.

Systrom je posumnjao kako mu Zuckerberg želi zagorčati život dovoljno kako bi ga natjerao na odlazak. On i Krieger odlučili su napustiti Facebook čim se Systrom vrati s očinskog dopusta. Kad su o tome obavijestili svoj tim, vijest je procurila u New York Times, što je ekipu u Facebooku zateklo nespremnu, piše Verge.