ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Nakon što su ga bombardirali, Japanci su fotografirali asteroid. Pogledajte što su snimili

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 26.04.2019 10:29
  • Objavljeno 26.04.2019 u 10:29
tportal

Izvor: Japanska agencija za istraživanje svemira / Autor: Japanska agencija za istraživanje svemira

Svemirska letjelica Hayabusa2 mogla bi doći do uzoraka stijenja za koje se pretpostavlja kako se nije puno promijenilo od nastanka Sunčevog sustava

Tijekom prvog tjedna u travnju japanska svemirska letjelica Hayabusa2 napravila je mali krater na površini asteroida Ryugu udaljenog 290 milijuna kilometara od Zemlje. Pristigle su prve fotografije snimljene nakon što su upotrijebili eksploziv. Objavila ih je Japanska agencija za istraživanje svemira, koja upravlja udaljenom svemirskom letjelicom.

Hayabusa2 putuje uz Ryugu od lipnja prošle godine. Misija joj je donijeti na Zemlju uzorke tog asteroida kako bi ih znanstvenici mogli proučavati. Dosad je uspješno odradila svoje zadaće.

kibernetička nagradnja

Besmrtnost, supersnaga, otpornost na bolesti... Ovo su znanstvena područja na kojima se već naveliko radi

Pogledaj galeriju
9

U četvrtak, 21. veljače, približila se njegovoj površini i ispalila na nju projektil nalik metku, nakon čega je prikupila dijelove koji su se pritom odlomili. No, Japanci žele doći i do uzoraka dublje ispod površine Ryugua, zbog čega su Hayabusu2 opremili bombom koja je eksplodirala u četvrtak, 4. travnja netom iznad asteroida. Cilj je bio stvoriti umjetni krater koji će otkriti unutrašnjost koju znanstvenici namjeravaju proučavati.

Za razliku od onih na površini, tvari od kojih se sastoji unutrašnjost Ryugua nisu bile izložene svemiru milijardama godina, što znači kako bi mogle biti bolje očuvane i ukazati na to kako je asteroid izgledao pri nastanku.

Tijekom eksplozije Hayabusa2 je bila na sigurnoj udaljenosti. No, letjelica je postavila mobilnu kameru koja je snimila događanja iz daljine, kako bi osoblje koje njome upravlja moglo znati gdje je do eksplozije došlo.

Hayabusa2 je potom krenula u potragu i pronašla krater koji bi mogao biti posljedicom njenog djelovanja. Sad bi ga trebala početi istraživati, a kontrolu leta čeka odluka hoće li pokušati doći do uzorka.

Moguće je kako će procijeniti da je taj pothvat prerizičan. Ali, ako se odluče na to mogli bi doći do stijenja koje se nije puno promijenilo od ranih dana Sunčevog sustava, piše Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!