VELIKI KORAK NAPRIJED

Tajna tamne tvari: Znanstvenici su zabilježili 'najrjeđe događanje ikad snimljeno'

26.04.2019 u 07:54

Bionic
Reading

Posuda od 1.300 kilograma ispunjena superčistim ksenonom mogla bi donijeti veliki napredak u razrješenju tajne tamne tvari

Znanstvenici su napokon uspjeli promatrati radioaktivni raspad ksenona-124 dok se događa. To je najdulji i najsporiji proces ikad izravno promatran.

Uspjeli su ga zabilježiti zahvaljujući instrumentu XENON1T, nastalom u sklopu projekta XENON Collaboration. Riječ je o posudi od 1.300 kilograma ispunjenoj superčistim ksenonom, koja može biti zaklonjena od kozmičkog zračenja tako što ju se uroni u vodu 1.500 metara ispod planina Gran Sasso u Italiji.

ASTRONOMIJA

Turistički vodič kroz Sunčev sustav: Venera

Pogledaj galeriju

Procjenjuje se kako je tamna tvar pet puta više prisutna u svemiru nego obična tvar. Ali, dosad ju nitko nije uspio izravno promatrati.

Znanstvenici se nadaju kako će je uspjeti uočiti promatrajući male bljeskove svjetlosti koji nastaju kad se čestice sudare s ksenonom u detektoru.

Ove predivne slike svemira snimljene su zahvaljujući Hubbleu i Chandri Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Iako traži interakcije između čestica tamne tvari i jezgre atoma ksenona, detektor može uočiti i druge stvari koje se događaju. Upravo su jednu od tih interakcija opazili znanstvenici: vidjeli su kako se proton u jezgri ksenona pretvara u neutron.

To je posljedica vrlo rijetkog događaja - kad proton apsorbira dva elektrona, što se naziva hvatanjem dvostrukog elektrona - do čega dolazi kad su dva elektrona odmah uz jezgru u točno isto vrijeme, što je također vrlo rijetko.

Otkriće će znanstvenicima omogućiti izravno praćenje vremena poluraspada izotopa ksenona, što dosad nije bilo moguće, piše Independent.