ODLUKA JE PALA

Nakon 'Starta', Microsoft vraća i podizanje sustava na desktop

31.01.2014 u 15:30

Bionic
Reading

Svakim mjesecom stiže sve više informacija vezanih za sljedeće inkarnacije i nadogradnje Windows 8 operativnog sustava. Sljedeća nadogradnja, nazvana Windows 8.1 Update 1, donosi prve korake nužne za plan ujedinjenja Windows sustava, a po svemu sudeći će 'boot to desktop' opcija biti postavljena unaprijed

Buka koja se o korisničkom iskustvu vodi otkako je Windows 8 operativni sustav ugledao svjetlo dana, ne jenjava, iako je Microsoft s nadogradnjom 8.1 (recenziju se može pronaći ovdje) riješio dosta bitnih problema.

Početkom prosinca 2013. pojavile su se prve glasine da u Redmondu intenzivno rade na 'popravci' svih mogućih stvari na koje su se žalili korisnici, a osim 'pravog start izbornika' po svemu sudeći stiže i podizanje sustava na standardnu radnu površinu umjesto u Start sučelje ('Metro').


Sve to odvija se još pod novostima da se već za travanj 2015. možda sprema Windows 9, premda postoji i mogućnost da će sustav biti tek 'nadogradnja'.

Baš kao što je bio slučaj s Windows Blue (8.1), sami plan kompanije za sljedeću generaciju sustava (Windows Threshold) još nije razrađen do kraja, ako je vjerovati 'insajderima' koje poznaju Paul Thurrott i Mary Jo Foley.

Neke od glasina potvrdio je i MSFTnerd, a posebno je bitno reći da se za prvi kvartal ove godine očekuje tek početak razvoja 'Threshold' dijela. No, prije svega stiže spomenuta nadogradnja Windows 8.1 Update 1.

Više informacija koje uključuju zadanu opciju 'boot to desktop' procurilo je zahvaljujući stranici Wzor, koja se do sada pokazala valjanim izvorom informacija. Na njoj je moguće pronaći i svježe slike sustava, a neki analitičari smatraju da ne bi bilo odveć pametno da Microsoft 'osmicu' potpuno pretvori u Windows 7 - posebno ne nakon tolikog puta.

Tijekom današnjeg dana je Paul Thurrott rekao kako bi ovakva odluka Microsofta za sva računala bila potpuno besmislena te da je izglednije kako će se operativni sustav prilagođavati samostalno, ovisno o tipu uređaja koji je u pitanju. Uređaji s ekranima osjetljivim na dodir bi se tako i dalje trebali podizati u Start ('Metro') sučelje, a standardna računala bi dobila standardnu radnu površinu: