Zlatni inovatori

Nakon Razbijača valova obitelj Pokrajčić ima novi izum: Box barijeru koja zaustavlja poplave

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 19.01.2020 13:49
  • Objavljeno 19.01.2020 u 13:49
Frano Pokrajčić, izumitelj iz Tomislavgrada koji u pogonu pored Samobora smišlja nagrađivane izume

Frano Pokrajčić, izumitelj iz Tomislavgrada koji u pogonu pored Samobora smišlja nagrađivane izume

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pokrajčići su u nekoliko godina prošli dug put od prve inovacije s barijerom Vodom protiv vode, preko prvih GRP ploča, do Razbijača valova i najnovijih Box barijera. Nagrade se gomilaju, prvi kilometri brana već su isporučeni, a ovih dana slijedi testiranje energetskih mogućnosti protupoplavnih barijera

Ventilacijske cijevi za provjetravanje tunela, brodskih silosa i rudnika, izolacije bazena, kamionske cerade, šatore, nadstrešnice i hale, tende, reklamne panoe i još koješta; već to bi bilo dosta da se neku firmu proglasi uspješnom. No priča postaje puno zanimljivija kad saznate da ista ta tvrtka stoji iza efikasnih sustava zaštite od poplava i razbijača valova, izuma s kojima pobiru zlatne medalje na svim skupovima izumitelja na kojima se pojave, od Zagreba do Nürnberga, od Indije do Silicijske doline.

Spomenuta firma je zagrebački Jel-Tom, njen pogon nalazi se pored Samobora, a vode ju Frano i Tomislav Pokrajčić, otac i sin, izumitelji i inovatori podrijetlom iz Tomislavgrada, alfa i omega tvrtke o kojoj smo već pisali početkom ljeta.

Njihov Razbijač valova bio je ljetos glavni hit. Na međunarodnom sajmu inovacija SVIIF 2019. u Silicijskoj dolini ovaj je izum osvojio zlatnu medalju. Nije im to bila ni prva, a uskoro se pokazalo - ni zadnja nagrada. Ovo rješenje štiti plaže i luke od velikih valova. Sustav radi po principu zračnih jastuka koji se napušu, povežu i postave da plutaju na površini. Uzburkano more udara o zračne jastuke, valovi se slamaju te gube na veličini i snazi.

Tomislav Pokrajčić i medaljama nagrađeni Razbijač valova

Tomislav Pokrajčić i medaljama nagrađeni Razbijač valova

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Zračni jastuk i mreže lancima su povezuju s utezima na morskom dnu kako bi prepolovili snagu vala. Istovremeno, Razbijač vala štiti od erozije tla, prikuplja otpad i proizvodi energiju. Upravo ovih dana u moru kod Rijeke ispitat će se energetska učinkovitost sustava koji je kao izum zaštićen u 159 zemalja svijeta. Dakle ne samo što bi štitio od velikih valova, ovaj bi izum mogao proizvoditi i električnu energiju!

Ove jeseni Pokrajčići su bili dio hrvatske inovacijske ekspedicije koja je pohodila Međunarodni sajam inovacija IENA 2019. u Nürnbergu. Riječ je o najstarijem takvom sajmu u Europi, kojemu je baš Hrvatska ove godine bila zemlja partner. Hrvatski inovatori osvojili su pregršt medalja, među kojima i deset zlatnih, te Grand prix Asocijacije europskih inovatora, kao i Veliku nagradu AFAG organizatora sajma.

Box barijera protiv poplava osvaja zlatne medalje na sajmovima inovatora širom svijeta, od Nürnberga, preko Zagreba, do indijskog Hyderabada

Box barijera protiv poplava osvaja zlatne medalje na sajmovima inovatora širom svijeta, od Nürnberga, preko Zagreba, do indijskog Hyderabada

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tomislav Pokrajčić

Zlatnim medaljama u Nürnbergu nagrađeni su i Razbijač valova Pokrajčićeve tvrtke Jel-Tom, ali i njihova Box barijera za zaštitu od poplava, izum koji smo prošlog ljeta najavili na stranicama tportala. Riječ je o GRP boksovima od stakloplastike koji se lako i brzo montiraju te upijaju nadiruću vodu. Jednostavno se, u nekoliko poteza, mogu povezivati u lance koji tvore moćne brane.

  • +1

Jel-Tom

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tomislav Pokrajčić

Usavršena je to verzija prvog sustava za obranu od poplava Vodom protiv vode, kojim se svojedobno branila Hrvatska Kostajnica. Sustav je kasnije korišten i kod Karlovca i na drugim mjestima na kojima je prijetila poplava, a prvi kilometri brane već su prodani u Njemačku i Austriju.

S nagradama se tu nije stalo. Sredinom listopada na 17. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2019. Pokrajčićeva Box barijera dobila je i posebnu nagradu IFIA, a uvršteni su i na popis 19 najboljih svjetskih inovatora; štoviše na tom su se popisu našli na visokom drugom mjestu. Zlatnom medaljom i posebnim priznanjem Indijske asocijacije inovatora njihova je protupoplavna barijera nagrađena i na nedavno završenom međunarodnom sajmu inovacija u indijskom Hyderabadu.

  • +1

Nagrađivani izumi i inovacije nastaju u pogonu tvrtke Jel-Tom pored Samobora

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Presretni smo', ne krije zadovoljstvo postignutim Tomislav Pokrajčić. 'Osvojiti tolika zlata u konkurenciji stotina inovatora iz cijelog svijeta, to je doista velik uspjeh. Čestitaju nam ljudi sa svih strana: organizatori, članovi žirija, Kinezi, Saudijci... Predsjednik Svjetskog saveza za inovacije kazao mi je da mogu biti ponosan jer imam oca genija.'

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!