INOVA - BUDI UZOR 2019.

Na Zagrebačkom velesajmu viđeni dronobili, pametna odjeća za dementne osobe i još pametniji sustav prestrojavanja automobila

15.11.2019 u 16:07

Bionic
Reading

Stisnuta između Interlibera i InfoGamera, u paviljonu 7 Zagrebačkog velesajma paralelno se održava INOVA, tradicionalna nacionalna izložba inovacija

INOVA je pokretač i simbol inovatorstva u Hrvatskoj, na kojoj je dosad predstavljeno tisuće hrvatskih i stotine svjetskih inovacija. Tako je bilo i ove godine. U Sedmom paviljonu posjetitelji su mogli vidjeti kojekakva čuda, kreacije hrvatskih i ponekog svjetskog izumitelja i inovatora. Prikazani su tako 3D printeri za izradu dentalnih, zlatarskih i ortopedskih modela, a predstavljeni su i pametni stolovi i aplikacije za naručivanje.

Ekipa s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s ekipom s FER-a i Fakulteta za strojništvo Univerze u Mariboru i tamošnjeg sveučilišnog kliničkog centra, predstavili su pametnu odjeću za osobe s dijagnosticiranom demencijom. Riječ je o jakni kojoj je u lijevi rukav ugrađen podsjetnik o dnevnoj rutini korisnika.

Ovaj podsjetnik tijekom dana podsjeća oboljelog da bi morao obaviti neke svakodnevne aktivnosti, od odijevanja, preko osobne higijene, uzimanja hrane ili lijekova. Odjeća koristi najsuvremenije komunikacijske sustave i audiovizualne komponente za zvučno obraćanje pozornosti i tekstualni prikaz kojim se dementna osoba upozorava da bi nešto trebala napraviti.

Na ovogodišnjoj Inovi prikazan je niz zanimljivih inovacija Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pažnju je privlačilo i višestruko nagrađivano vozilo pogonjeno pneumatskim mišićima, završni rad studenta Šime Grbića sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Odmah u blizini parkiran je i dronobil, križanac automobila i drona izumitelja Zdravka Crnjaka. Ova naprava doista leti unatoč svojoj težini.

Antonio Kezele i Patrik Kovač iz Elektroindustrijske i obrtničke škole iz Rijeke i Savez inovatora Primorsko-goranske županije prizakali su Pametni znak za buru, viđena je varijacija na temu solarnih klupa, a svoje radove prikazali su i učenici Prve tehničke škole Tesla.

Među najmlađima najviše je veselja izazvala slagalica 'Tropismeni glagoljični puzzle'. Slagalica Zlatka Šakića i njegove tvrtke 3Design Šanell bazirana je na preklopljenim trodimenzionalnim slovima latiničnog i glagoljičnog pisma, a uz njih su otisnuti i znakovi Brailleovog pisma, kako bi ih mogle pročitati i slabovidne osobe. Ovisno o kutu gledanja, iščitava se riječ ispisana na latinici ili glagoljici, a u izradi dijelova korištena je zelena plastika, biorazgradivi PLA materijal.

  • +13
INOVA 2019. Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Točno preko puta domaćih rakija i namaza izrađenih inovativnim metodama prikazan je i 'Reissverschlussystem', sustav upravljanja prometom koji se temelji na ideji rajsferšlusa, odnosno zatvarača na smičak, po kojem se automobili prestrojavaju u zadnjoj mogućoj točci, tako da se naizmjence uključuje po jedno vozilo iz svake trake. Sustav se već naveliko primjenjuje u Njemačkoj, a zagrebački inovator Dubravko Doblanović osmislio je i nekoliko prometnih znakova kojima bi se mogao označavati takav način vožnje.