HelloMasks

Nakon one koja virus ubija toplinom, ova će vas maska zaštititi, ali ne i sakriti izraz vašeg lica

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 18.06.2020 10:34
  • Objavljeno 18.06.2020 u 10:34
tportal

Izvor: HMCARE / Autor: HMCARE

U švicarskom startupu osmislili su prozirnu zaštitnu masku za lice koja se ne zamagljuje zbog disanja

Od pojave pandemije koronavirusa COVID-19 milijuni ljudi navikli su se nositi maske na licu u javnosti, komunicirajući s drugima tako da im je samo pola lica vidljivo.

Tome su doskočili istraživači sa švicarskog Saveznog politehničkog instituta u Lauseannei (École polytechnique fédérale de Lausanne, EPFL). Izradili su, naime, prozirnu masku.

HelloMasks, kako su ju nazvali, biorazgradiva je prozirna maska kojom možete zamijeniti standardnu troslojnu kiruršku masku kakvu obično nose zdravstveni djelatnici. Izrađena je od materijala koji priječi zamagljivanje uslijed disanja.

Koncept je u razvoju zadnje dvije godine, a tim koji radi na njemu oformio je i startup HMCARE kako bi ga oglasio i prodao. Dosad su privukli ulaganja vrijedna milijun američkih dolara.

Prvi primjerci HelloMasks bi se na tržištu trebali pojaviti početkom iduće godine. Zasad su namijenjene konkretno kako bi olakšale komunikaciju zdravstvenih djelatnika i pacijenata, pa će prvo biti ponuđene zdravstvenim sustavima.

No, s vremenom bi mogle postati dostupne i široj javnosti. To bi moglo naročito olakšati život gluhim osobama kojima su maske na licima drugih uvelike otežale komunikaciju, piše Business Insider.

HelloMasks je jedan u nizu izuma koji su privukli pozornost javnosti po izbijanju pandemije koronavirusa. Izraelci su, primjerice, osmislili masku koju možete nositi dok jedete i kojom upravljate na daljinu pomoću poluge, kao i masku koja može ubiti virus toplinom napajajući se punjačem za mobitel.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!