startup priča

Rade s velikim tvrtkama na četiri kontinenta i rastu brzinom koju sami određuju: 'Tako je teže, sporije, ali smo samodostatni'

09.08.2022 u 21:44

Bionic
Reading

Počeli su 2016., a njihov poslovni model uglavnom se bazirao na pružanju profesionalnih usluga tehničkog savjetovanja i implementacije rješenja po mjeri na platformi Salesforce. Takav pristup je teži, sporiji, ali im je omogućio da budu samodostatni, kaže za tportal osnivač i CEO startupa Maven Mule Dragan Vujnović te otkriva gdje se nalaze šest godina kasnije

Startup Maven Mule osnovan je 2016. godine s dvoje ljudi, a sada u njemu radi 20 zaposlenika i studenata, imaju klijente na četiri kontinenta i, kako kažu, jako dobre planove za daljnji razvoj poslovanja. Više o tome za tportal je otkrio CEO Dragan Vujnović te se prisjetio početaka, kao i lekcija iz pandemije.

'Osluškujući tržište, uočili smo određene tehnološke trendove. Nakon desetak godina iskustva na raznim izazovnim i velikim projektima, u kojima smo koristili različite tehnologije i imali vodeće tehničke uloge, pretpostavili smo da je Salesforce ona platforma kojom možemo samostalno najbolje boostati svoj startup. Naš poslovni model uglavnom se bazirao na pružanju profesionalnih usluga tehničkog savjetovanja i implementacije rješenja po mjeri na platformi Salesforce. Takav pristup je teži, sporiji, ali nam je omogućio da budemo samodostatni te samostalno financiramo razvoj naših proizvoda', kaže Vujnović te napominje da rastu organski, a tehničke konzultante od početka grade samostalno.

Maven Mule član je Talent Alliencea, čime su se obvezali svake godine izgraditi određeni broj konzultanata.

'Iako sporiji, sviđa nam se put koji smo odabrali jer je temeljitiji i vjerujemo da je dugoročno bolji', kaže Vujnović te nabraja da su samo u 2022. godini dobitnici nagrade za Top IT Services Company, Market Leader u IT Consulting & Cloud Computingu prema portalu Clutch te ISV Raising Star, što im je dodijelio Salesforce.

'Dvostruki smo partneri Salesforcea (ISV i Consultancy), poslujemo po standardima ISO 27001 & 9001, imamo klijente na četiri kontinenta, posjedujemo 50-ak certifikata, nekoliko svojih produkata i jako dobre planove za daljnji razvoj poslovanja', nabraja.

'Postizanje uspjeha u izazovnim vremenima naš je zaštitni znak. Osim toga, volimo i želimo vraćati nešto zajednici i članovi smo pokreta Pledge 1%', kaže poduzetnik.

Što se odnosa prema zaposlenicima tiče, Vujnović ističe da im primanja ovise o poziciji i iskustvu.

'Doprinosi se evaluiraju dva puta godišnje kroz proces V2MoM, kojim pratimo i planiramo osobni razvoj svakog zaposlenika. Gledamo da sve naše kompenzacije za rad i nagrade budu malo veće nego što je to prosjek na tržištu na sličnim poslovima te uz to nudimo razne druge pogodnosti za zaposlenike. Mislimo da firma treba biti platforma za razvoj, da se ništa ne postiže preko noći i kako se kaže - nebo je granica', slikovit je.

Klijenti Maven Mulea koji se razvija uz podršku ZICER-a pretežito su velike tvrtke iz telekom, energy & utility, fin tech, putne, avijacijske, nekretninske i drugih industrija.

'Naši konzultanti imaju neke od ključnih tehničkih uloga u projektima vezanim za Salesforce. Naši stručnjaci radili su između ostalih na projektima za VodafoneZiggo, Rolls-Royce, Deutsche Bank, Salesforce Services, Audley Travel, Maverick Real Estate, MET i puno, puno drugih', nabraja Vujnović te se osvrće i na pandemiju:

'Nakon inicijalne histerije i kratkog usporavanja rasta uvidjeli smo da nam je pandemija pomogla u smislu da je ubrzala put velikih firmi u digitalnu transformaciju.'

Svima koji razmišljaju o pokretanju startupa za kraj poručuje:

'Prije pokretanja dobro razmislite o potrebnom iskustvu i poslovnom modelu. Ulazak u startup svijet s partnerima je puno lakši. Nađite partnere kojima vjerujete, neovisno radi li se o investitorima, suosnivaču, operativnom, inkubacijskom ili nekom trećem poslovnom partneru.

Izgradnja mreže ljudi koji vam vjeruju i kojima vi vjerujete ključ je dugoročnog uspjeha. Puno veće ciljeve možemo brže i lakše ostvariti uz pomoć drugih dobrih ljudi.'