stroge mjere sigurnosti

Najveći proizvođač iPhonea u Kini opet radi: Svaki korak radnika prate kamerama i kodovima

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 09.04.2020 12:50
  • Objavljeno 09.04.2020 u 12:50
U pogonima Foxconna svaki dan izrade dva milijuna maski za svojih milijun zaposlenika

U pogonima Foxconna svaki dan izrade dva milijuna maski za svojih milijun zaposlenika

Izvor: Avalon Editorial / Profimedia / Autor: Liang Xu

Radnici korporacije Foxconn koja zapošljava milijun ljudi vratili su se na posao nakon izbijanja koronavirusa. No uvjeti rada daleko su od uobičajenih...

Foxconn je počeo postupno pokretati proizvodne trake i procese u svom kompleksu za proizvodnju iPhonea u Zhengzhouu još početkom ožujka, javlja Business Insider.

Tvrtka sad povećava svoju proizvodnju kako bi pripremila dovoljno primjeraka novih modela iPhonea. Naime, Apple planira proizvoditi iPhone tijekom ljeta kako bi ih na vrijeme lansirao na tržište, izvijestio je Bloomberg prošlog tjedna.

U Foxconnovim pogonima poduzima su ekstremne mjere sigurnosti. Za početak, svaki dan iskroje dva milijuna kirurških maski za svojih milijun radnika širom svijeta, navodi Washington Post.

U tvorničkim restoranima postavljene su zaštitne pregrade kako radnici ne bi komunicirali jedni s drugima

U tvorničkim restoranima postavljene su zaštitne pregrade kako radnici ne bi komunicirali jedni s drugima

Izvor: Avalon Editorial / Profimedia / Autor: Wang Feng

Foxconnov oprezan povratak u punu proizvodnju zorno pokazuje s kakvim će se izazovima nakon koronavirusa suočiti kompanije širom svijeta: zahvati li novi val pandemije radnike u Foxconnu ili bilo kojoj drugoj velikoj kineskoj tvornici, globalni lanac opskrbe mogao bi puknuti još ječe nego sada. Istovremeno, proizvođači moraju uvjeriti kupce da su njihovi proizvodi zdravstveno sigurni.

Kretanje radnika i njihova tjelesna temperatura mjere se u realnom vremenu

Kretanje radnika i njihova tjelesna temperatura mjere se u realnom vremenu

Izvor: EPA-EFE / Autor: ALEX PLAVEVSKI

U Foxconnovom 'iPhone Cityju' u Zhengzhouu radnici su podijeljeni u grupe po 20 osoba i moraju jesti, spavati, raditi i putovati zajedno kako bi smanjili potencijalni prijenos virusa, objavila je vlada Zhengzhoua. Tjelesna temperatura mjeri im se svakodnevno, infracrvenim video kamerama, u realnom vremenu.

Na stolovima u blagovaonicama postavljene su prepreke kako radnici ne bi vidjeli jedan drugoga i međusobno razgovarali, a stolci su označeni QR kodovima koje radnici moraju skenirati kako bi se točno znalo gdje je tko i kada sjedio.

U Foxconnu na to samo kažu kako slijede 'sve preporučene zdravstvene i higijenske postupke... uključujući upotrebu nukleinskih kiselina i rendgenski snimak pluća kad se ukaže potreba'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!