stroga enkripcija

Razvija se i anonimna aplikacija za praćenje opasnosti od zaraze koronavirusom

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 09.04.2020 07:32
  • Objavljeno 09.04.2020 u 07:32
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Pakua Piotr / Alamy / Alamy

Tehnologija bi podatke štitila strogom enkripcijom, a udaljenost od zaraženih određivala bi uz pomoću bluetootha

Europski konzorcij iz Švicarske ovoga tjedna planira izbaciti posebnu lokacijsku aplikaciju koja bi na međunarodnoj razini ubrzala praćenje kontakata onih koji su bili u blizini osoba zaraženih koronavirusom. Skupina nosi ime Pan-europsko praćenje blizine uz očuvanje privatnosti ili Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT), a obećava aplikaciju koja poštuje GDPR.

Riječima autora: 'Svi procesi, mehanizmi, standardi i kod u PEPP-PT kontinuirano su pod nadgledom našeg sigurnosnog tima. Paralelno s time, državne agencije za cyber sigurnost i državne agencije prate sve što radimo te potpisuju potrebne certifikate. Oduvijek smo motivirali i nastavljamo motivirati sigurnosne kompanije da s nama stupe u kontakt i poboljšaju kod ili proceduru kodiranja.'

Skupina je također izbacila specijalni manifesto u kojem tvrdi da je praćenje kontakta nužno za izbjegivanje ekonomskog i društvenog kolapsa.

'Jedini način na koji se ovi ciljevi mogu postići je praćenjem fizičke udaljenosti i momentalnim izoliranjem zaraženih, kao i karantenu njihovih kontakata' piše u manifestu. 'Ovo je način na koji se svi - u kratkom vremenu - mogu vratiti skoro normalnom društvenom i gospodarskom životu'.

Premda spominje postojanje drugih sustava za praćenje kontakata, manifesto kritizira njihov pristup privatnosti i epidemiološku korist od podataka koje sakupljaju.

Sustavni pristup

PEPP-PT želi pružiti 'pažljivo testirane tehnologije za praćenje brzine, sigurnu anonimizaciju podataka, mehanizme koji omogućavaju kontakt između korisnika i zdravstvenih djelatnika u okružju koje cijeni zaštitu podataka te konačno - API koji pruža anonimizirane lance kontakata i ocjenjivanje rizika za druge aplikacije (poput menadžmenta zdravstvenih resursa, menadžmenta osobnog rizika ili sustava za odgovor na pandemiju).

'Implementacija pruža softverske elemente za izradu lokalnih aplikacija za traženje korinavirusa, kao i sigurne backend sustave koji se mogu nositi sa stotinama milijuna prijavljenih uređaja po državi'.

Predložena aplikacija bi upravo zbog toga koristila bluetooth za mjerenje udaljenosti do drugih ljudi. Podaci koje ti kontakti stvaraju enkriptirali bi se i pohranili na korisnikovom uređaju te im se nikako ne može pristupiti. Ako se pojedinac testira i otkrije se da je pozitivan na koronavirus, može im se poslati jednokratni kod koji im otvara i omogućava dijeljenje njihove povijesti kontakata. Protokoli skupine radit će na međunarodnoj razini, što znači da pojedine države mogu koristiti svoje aplikacije te u isto vrijeme dijeliti podatke o virusu na međunarodnoj razini.

  • +15
  • +12

Poljsko-njemačka granica

Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Angela Merkel je - za

Njemačka kancelarka Angela Merkel upoznata je s aplikacijom te je rekla da bi ju rado pokrenula na svojem privatnom smartfonu. Skupina PEPP-PT trenutno surađuje sa više od 30 poslovnih subjekata i sveučilišta, s time da tvrde kako su otvoreni za daljnje širenje mreže. PEPP-PT svoj rad također planira podijeliti sa drugim državama koje mogu nastaviti razvijati svoje aplikacije.

U jeku pandemije koronavirusa sve su češće mobilne aplikacije koje koriste lokacijske usluge za pomoć pri otkrivanju nositelja zaraze ili prisiljavaju pojedince na karantenu - čak i u demokratskim državama. Singapur, Tajvan i Hong Kong već koriste svoje aplikacije za praćenje, dok je Engleska nedavno uspostavila pravne temelje za izradu sličnog softvera. Australska država Zapadna Australija išla je puno dalje, pruživši si pravo da instalira sustave za praćenje u domove svih osoba koje su u karanteni.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!