80 MODELA

Najveće zvijezde CES-a su tableti

Bionic
Reading

Na CES-u je ove godine predstavljeno 80 novih modela tableta, a čak 35 proizvođača proširilo je svoju ponudu ovim uređajima. Ipak, i u ovoj godini Appleov iPad ostaje neprikosnoven

Na CES-u su sve velike kompanije iskoristile prigodu da predstave ono čime će osvajati kupce ove godine, a među njima prednjači Samsung. Na press-konferenciji te kompanije naglašeno je da je Samsung i dalje svjetski lider u 3D tehnologiji i za razliku od neveselih prodajnih rezultata kompletnog sektora za prodaju televizora, u godini dana prodao je više 3D televizora od bilo kojeg uređaja dosad u istoj jedinici vemena. Pa ipak, nije predstavljen neki novi 3D revolucionarni model, nego LED uređaji D8000 i D7000 tanki tek par milimetara koji praktički nemaju okvira, nego je cijela prednja fronta veliki zaslon.

Sve veći zamah u kategoriji digitalnih fotoaparata, ova propulzivna kompanija kojoj je cilj biti svjetski broj jedan u svim kategorijama potrošačke elektronike napravila je s modelom SH100 koji fotografije i videozapise šalje direktno na Facebook ili YouTube i automatski ih pohranjuje na PC putem bežične mreže. Također, to je i prvi fotoaparat koji se može konektirati sa smartfonima temeljenima na Android operativnom sustavu, pa kad se napravi fotografija, ona se može odmah vidjeti i na mobilnom uređaju, uključujući i GPS informaciju o lokaciji gdje je fotografija napravljena.

I u kategoriji prijenosnika Samsung napreduje sve više. PC Series 7 zapravo je tablet s izvlačećom tipkovnicom koji efikasno pomiruje oba koncepta računala, a kao operativni sustav koristi Windows 7. To računalo nije brandirano u kategoriji sve poznatijeg Galaxy Taba koji ima nove ekstenzije. Samsung je predstavio Galaxy Player: mp3 uređaj koji izgledom podsjeća na smartfon Galaxy S i zapravo ima onu ulogu koju iPod Touch ima u odnosu na iPhone i iPad. No Galaxy Tab ima još jednu inačicu, a predstavio ju je Verizon Wireless. Posrijedi je uređaj koji sadrži 4G tehnologiju. Samsung je, pak, predstavio model Infuse 4G namijenjen američkom tržištu upravo preko Verizon Wirelessa.

Tableti su, zapravo, glavne zvijezde CES-a. Za razliku od prošle godine kad se priča gotovo isključivo vrtila oko iPada, da bi onda Samsung i Toshiba pokazali da se mogu tržišno natjecati s modelima Galaxy Tab i Folio 100, modeli predstavljeni na CES-u proširuju mogućnosti tih uređaja. Premda ih je većina zasnovana na Android 2.2 operativnom sustavu, ima i drugih OS-a. Tako je Motorola predstavila model Xoom koji koristi najnoviji OS, Android 3.0 koji je Google razvio upravo za tablete. Neki modeli uključuju mobilne DTV tunere koji ove uređaje pretvaraju u televizore, a drugi imaju i mogućnost prikazivanja 3D slike bez specijalnih naočala, što je također trend koji se pojavio na ovogodišnjem CES-u kod proizvođača televizora, no rezultati nisu baš impresivni. Inače, proizvođači poput Valupsa planiraju na tržište izbaciti DTV dodatke za iPad, tako da vlasnici ovih uređaja neće biti zakinuti. Bez obzira na silnu konkurenciju, analitičari predviđaju da će Apple s iPadom u ovoj godini čvrsto držati tri četvrtine tržišta tablet-računala.