nagrada europske unije

Najbolja europska inovatorica ima hrvatsku putovnicu

09.03.2017 u 13:26

Bionic
Reading

Michela Magaš, državljanka Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine, proglašena je najboljom inovatoricom Europske unije za ovu godinu

Povjerenik Europske komisije Carlos Moedas i potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead McGuinness objavili su na svečanosti u Bruxellesu u povodu Međunarodnog dana žena imena četiri dobitnice Nagrade Europske unije za inovatorice 2017., koja se dodjeljuje iz sredstava programa Obzor 2020.

Michela Magaš dobila je prvu nagradu u vrijednosti od 100 tisuća. Suosnivačica je tvrtke Stromatolite, britanskog laboratorija za inovacije u dizajnu sa studijom u Švedskoj koji razvija novu generaciju inkubacije i kreativnih tehnoloških alata za inovacije.

Iza sebe ima 20 godina inovacija. Njen rad povezuje svjetove znanosti i umjetnosti, dizajna i tehnologije, akademskog istraživanja i industrije. Razvijala je futurističke koncepte za Apple, Nike i Nokiu, između ostalih. Bila je na čelu MIReS.cc, gdje je istraživala budućnost tehnologije glazbe u suradnji sa sedam vodećih europskih istraživačkih centara. Osnivačica je festivala Music Tech Fest, a njeni radovi uvršteni su u pregled najboljih britanskih inovacija u Science Museumu tijekom Olimpijskih igara u Londonu.

Drugu nagradu (50 tisuća eura) dobila je Petra Wadström iz Švedske, osnivačica poduzeća Solvatten koje proizvodi prijenosne pročišćivače vode i grijače vode koji se napajaju solarnom energijom.

Treća nagrada (30 tisuća eura) dodijeljena je Claudiji Gärtner iz Njemačke, osnivačici poduzeća microfluidic ChipShop koje nudi nanotehnološke sustave kao minijaturna rješenja za bolju dijagnostiku (tzv. laboratorij na čipu).

1st Prize: Michela Magas - EU Prize for Women Innovators 2017 Izvor: Društvene mreže / Autor: EU Science & Innovation
Europi su potrebne inovatorice poput njih, žene s velikim zamislima koje su odlučne i ne boje se riskirati kako bi uspjele. Inovacije koje su četiri dobitnice od ideje pretvorile u gotov proizvod na tržištu iznimne su ne samo u poslovnom smislu nego i zato što će olakšati i unaprijediti živote mnogima u Europi i izvan nje.

Ove je godine uvedena nova kategorija Inovatorica u usponu kojom se odaje priznanje za izvrsnost poduzetnica mlađih od 30 godina.

Prva je dobitnica nagrade vrijedne 20 tisuća eura Kristina Cvetanova iz Bugarske, izvršna direktorica i suosnivačica austrijskog poduzeća BLITAB Technology koje je proizvelo prvo tablet-računalo za slijepe i slabovidne osobe, BLITAB.

Ova je nagrada simbol velikog doprinosa koji inovatorice daju svojim proizvodima koji ljudima mijenjaju živote.

Sve su ovogodišnje dobitnice od Unije dobile potporu za istraživanja i inovacije. Odabrao ih je ocjenjivački sud sastavljen od neovisnih stručnjaka iz poslovnog sektora, sektora poduzetničkog kapitala te iz poduzetništva i akademske zajednice. 

Zaprimljeno je 47 prijava iz cijele Unije i zemalja povezanih s Obzorom 2020, programom EU-a za financiranje istraživanja i inovacija iz kojeg su financirane nagrade. U siječnju je utvrđeno 12 finalistica za nagradu.

Nagradom Europske unije za inovatorice želi se skrenuti pozornost javnosti na potrebu za više inovacija i više poduzetnica, ali i prepoznati uspjeh žena u inovacijama i stvoriti snažne uzore. Natjecanje se održava od 2011., a ovo je njegovo četvrto izdanje.

Da bi se mogle natjecati sudionice su morale prije siječnja 2015. osnovati ili suosnovati poduzeće s godišnjim prometom od najmanje 100 tisuća eura te su one same ili njihova poduzeća morali prethodno dobiti javnu ili privatnu financijsku potporu za istraživanje i inovacije, neovisno o izvoru.