NA TRI METRA OD OBALE

Na Pelješcu snimljen morski pas

Morski pas kraj Pelješca

Morski pas kraj Pelješca

Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

U vodama Žuljana na Pelješcu danas je snimljen morski pas koji je, prema pričama mještana, jedno vrijeme plivao dosta blizu obale

Stanovnici procjenjuju da je dug oko dva metra i težak više od 15 kilograma. Čini se da je do obala došao za trabakulom ili brodicom. Snimljen je kako pliva među barkama u luci povremeno na samo tri metra od obale.

 Tonci Plazibat / CROPIX

Tonci Plazibat / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

U Jadranu živi 30-ak vrsta morskih pasa, no one ajopasnije rijetko zalaze u naše vode. Posljednji napad u Jadranu dogodio se 2008. kod Visa kada je velika bijela psina ugrizla slovenskog ronioca za nogu. Zahvaljujući brzoj reakciji prijatelja, nesretni je turist prošao je bez ozbiljnijih ozljeda.

Zadnji smrtonosni napadi u Hrvatskoj zabilježeni su početkom 70-ih godina, kada je Jadranom prometovalo mnogo više brodova. U riječkom zaljevu morski su psi 1971. usmrtili dvije osobe, a kod Omiša jednu 1974. Jedan od većih i opasnijih je modrulj, međutim, on rijetko napada ljude, uglavnom samo kada je isprovociran ili privučen krvlju. Najopasnije su svakako velike bijele psine, međutim one su posljednjih godina sve rjeđi stanovnici Jadranskog mora.

Marinski biolog dr. sc. Petar Kružić s Biološkog odsjeka na PMF-u u Zagrebu kaže da za velike bijele psine u Jadranu ima sve manje hrane, jer je populacija tuna posljednjih desetljeća jako prorijeđena.

 Tonci Plazibat / CROPIX

Tonci Plazibat / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX

Kojoj vrsti pripada morski pas snimljen kraj Žuljana teško je reći samo na temelju snimke leđne peraje (za uvećanje kliknite na slike desno i gore).

Draško Holcer iz Plavog svijeta kaže da morski pas od dva metra uglavnom ne može biti opasan po ljude. 'Naravno, ovisi što smatrate opasnim. Može vas i murina ugristi za prst, ali napad riba tih dimenzija sigurno ne može biti opasan po život', rekao je Holcer koji smatra da bi modrulj od dva metra morao težiti više od 30 kila, a ako je riječ o bijeloj psini ona bi mogla imati i 50 kilograma.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi