DVA PUTA VIŠA OD LJUDI

Na otoku hobita otkrivena golema ptica ljudožderka

07.12.2010 u 15:45

Bionic
Reading

Na indonezijskom otoku, koji su nekada nastanjivali maleni ljudi nazvani hobitima, pronađeni su fosili goleme vrste marabua mesoždera

Otok Flores u svijetu je postao poznat po otkriću malene ljudske vrste Homo floresiensis koja je bila u bliskoj rodbinskoj vezi sa suvremenim ljudima, ali i po fosilima nekih golemih vrsta životinja.

Znanstvenici smatraju da je novootkrivena roda bila sposobna ubiti i pojesti djecu hobita, no zasad nema izravnih dokaza da joj je to bila uobičajena praksa.

Prema izviješću predstavljenom u časopisu Zoological Journal of the Linnean Society, golema ptica Leptoptilos robustus mogla je dosegnuti visinu od oko 1,8 metara, a težila je oko 16 kilograma.

Pticu su otkrili paleontologinja Hanneke Meijer iz Nacionalnog prirodoslovnog muzeja u Leidenu u Nizozemskoj i njezin kolega dr. Rokus Due iz Nacionalnog arheološkog centra u Džakarti. Fosilizirani ostaci četiriju nogu, stari između 20 i 50 tisuća godina, pronađeni su u špiljama Liang Bua.

Zanimljivo je da su na istom otoku u prošlosti živjele neke druge goleme vrste poput gigantskih štakora i komodo guštera, ali i patuljasti slonovi.

'Velike ptice lovci nisu neuobičajene na otocima, međutim, nisam očekivao da ćemo pronaći golemog marabua', rekla je dr. Meijer. Među ostacima nisu pronađene kosti krila no znanstvenici na temelju veličine, težine i strukture kostiju velikih ptica zaključuju da su uglavnom živjele na tlu. Najvjerojatnije su se razvile iz roda koje su kolonizirale taj izolirani otok.

'Flores nikada nije bio povezan s azijskim kontinentom. Ova izolacija odigrala je ključnu ulogu u evoluciji njegove faune', objasnila je dr. Meijr.

Mnoge vrste na otoku evoluirale su u patuljke ili pak u divove. Ta pojava poznata je kao otočni faktor, a smatra se da joj je uzrok malobrojnost sisavaca lovaca.

'Veći sisavci, poput slonova i primata, značajno su se smanjili, dok su se manji sisavci poput štakora, ali i ptice, povećali', rekla je dr. Meijer.

Hobiti s Floresa pronađeni su 2004. godine. Bili su visoki tek oko jedan metar, a izumrli su prije 10-ak tisuća godina. Smatra se da su potomci vrste Homo erectus koja je otoke jugoistočne Azije naselila prije više od milijun godina.

'Teško je nagađati je li velika roda jela malene hobite, međutim, takva mogućnost ne može se isključiti', rekla je dr. Meijer.

Mladi hobiti nisu bili veći od golemih štakora koji su i sami vjerojatno bili plijen golemih ptica.

Znanstvenici pretpostavljaju da su neobične vrste koje su nastanjivale Flores izumrle zbog erupcija vulkana. No njihov opstanak mogle su ugroziti i klimatske promjene, odnosno dolazak znatno vlažnijeg vremena prije nekih 15.000 godina.