investitori zabrinuti

Musk ponovo u lovu na gotovinu: Vlasnik Twittera je prodao 3,5 milijardi vrijednih dionica Tesle

15.12.2022 u 09:08

Bionic
Reading

Tijekom ovog tjedna milijarder Elon Musk prodao je više od 20 milijuna dionica kompanije, što bi preračunato ispalo oko 3,5 milijardi dolara

Muskova najnovija rasprodala dionica uslijedila je nakon gotovo četiri milijarde dolara vrijednih dionica koje je prodao prošlog mjeseca. Musk ovaj put nije javno naveo razlog za prodaju udjela, a nije ni naveo je li gotov s prodajom. U travnju je prodao 8,5 milijardi dolara vrijedne dionice Tesle, a u kolovozu je prodao još sedam milijardi dolara.

Nakon prodaje dionica u srijedu, u vlasništvu mu je ostalo oko 66 milijardi dolara dionica Tesle.

Do prodaje je došlo nakon što su Teslini investitori izrazili zabrinutost zbog Muskove upletenosti u Twitter, a koji je nedavno preuzeo nakon kontroverzne i skupe kupnje. Ulagači kažu da je Muskova uključenost u platformu društvenih medija štetna za Teslu, a argumente podupiru ukazujući na cijenu dionica tvrtke. Trgujući po cijeni od 156,80 dolara nakon radnog vremena u srijedu, dionice Tesle pale su za 60,8 posto u odnosu na siječanj i na putu su za najlošije rezultate u cijeloj godini.

Neki analitičari nagađaju da je današnja prodaja dionica Muskov odgovor na neke od dugova s visokim kamatama koje plaća za svoj ugovor s Twitterom vrijedan 44 milijarde dolara. Twitter je preuzeo 13 milijardi dolara duga kao dio tog dogovora, uključujući oko tri milijarde dolara neosiguranog duga na koji Twitter plaća kamatu od 11,75 posto.

  • +4
Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Ulagači kažu da se ne čini kao da je prodaja bila planirana i nije jasno je li Musk završio s prodajom. Uz to, Musk ima samo do petka da proda još dionica prije nego što Tesla ode u 'mirno razdoblje' do kraja tromjesečja. Neki su ulagači izrazili frustraciju što je Musk bio nepredvidljiv kada je riječ o prodaji dionica. Prije mnogo godina rekao je da neće prodati dionice.

Prodaja dionica također dolazi u trenutku kada neki od Teslinih najtvrdokornijih investitora mole Muska i upravni odbor da razmotre otkup dionica dok cijena dionica kompanije nastavlja padati. Musk je tijekom Tesline zarade u trećem tromjesečju rekao da će tvrtka vjerojatno obaviti otkup sljedeće godine, vjerojatno između 5 i 10 milijardi dolara.

Muskov najnoviji pad dionica dolazi istog dana kada su Federalne rezerve podigle svoju referentnu kamatnu stopu na raspon između 4,25 posto i 4,5 posto. Često cijene dionica padaju kada kamatne stope rastu, pa je Musk mogao prodavati očekujući da će dionice Tesle izgubiti više vrijednosti u nadolazećim tjednima, piše Tech Crunch.